Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Çavuşoğlu: Rumlar, Ada'nın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeli!

        Yunanistan'da yaşanan yangından dolayı üzüntülerini dile getirenÇavuşoğlu, başsağlığı dileyerek,

        "Yunan halkına ve Yunanistan hükümetine de başsağlığı dileklerimi yinelemek isterim. Bu sabah Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ı arayarak hem başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi ilettik hem de yardım yapabileceğimizi kendisine söyledik, hazır olduğumuzu söyledik. Daha sonra kendisi ilgili bakanla da görüşerek şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını söyledi ve teşekkür etti."

        Kocias'ın zaten yağmurun da başlayacağını söylediğini aktaranÇavuşoğlu, "Biz yine de kendisine söyledik. Hazırız. Şu anda yangın söndürme uçaklarımız ve helikopterimiz ihtiyaç halinde Yunanistan'a hareket etmek için hazırdır." diye konuştu.

        REKLAM

        Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin politikalarını eleştirenÇavuşoğlu, "Rum tarafı, Kıbrıs Türkü'nü eşit ortak görmüyor, paylaşmak istemiyor, çözümsüzlüğün sebebi budur" diye konuştu.Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türk halkına adil davranılmadı. Bugün kısıtlamalar, ambargo ve izolasyon devam ediyor. Rum tarafı Ada'nın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmelidir" dedi.

        Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon rezervleri konusunda Türkiye'nin tavrının farklı olacağını kaydedenÇavuşoğlu, "Kıbrıs Türk halkının haklarını kimseye yedirmeyiz" ifadesini kullandı.

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un tarafları dinlediğini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Genel Sekreter, taraflar ne düşünüyor görmek istiyor. Aslında Genel Sekreter, Crans Montana'da net şekilde gördü tabloyu" dedi.

        Yunanistan'da onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olanorman yangınıyla ilgili Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile konuştuğunu söyleyen Çavuşoglu, "Kocias, şu anda yardıma ihtiyaçları olmadığını söyledi.Yunan halkına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

        'LUTE'UN ZİYARETİ NABIZ YOKLAMA ZİYARETİYDİ'

        Ortak basın toplantısında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, "Lute'un gelişi müzakerelerin yeniden başladığı şeklinde yorumlanmamalıdır. Lute'un ziyareti bir nabız yoklama ziyaretiydi. Sayın Lute iyi bir dinleyici olduğunu gösterdi" dedi. Akıncı, "Biz iyi niyetle çıkış yollarının ne olabileceğini izah etmeye çalıştık, hep olumlu adımlar attık. Bundan sonrası için de olumlu, yapıcı tavrımızdan vazgeçecek değiliz. Yeter ki bu yapıcı yaklaşımlar karşılıksız kalmasın. Yeter ki gerçekçi adil uygulanabilir olsun" diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa