Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM'den flaş açıklama: En büyük korkumuz gerçekleşiyor

        BirleşmişMilletler(BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, "İdlib'de büyük çaplı askeri bir saldırı 21. yüzyılın en büyük trajedisi olur. Tüm uyarılarımıza rağmen en büyük korkumuz gerçekleşiyor." uyarısında bulundu.

        BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de İdlib'e yönelik saldırılar ve ülkedeki son gelişmelerin görüşüldüğü oturumda konuşan Lowcock, son üç haftadır İdlib'e yönelik saldırıların ve artan gerginliğin son derece endişe verici olduğuna dikkati çekti.

        Suriye'nin kuzeybatısında "gerginliğin azaltılması bölgesi"nde yaşayan 3 milyon kişiden 1,3 milyonunun daha önce de çatışmalardan kaçarak İdlib'e geldiğini söyleyen Lowcock, "İdlib'de büyük çaplı askeri bir saldırı 21. yüzyılın en büyük trajedisi olur. Tüm uyarılarımıza rağmen en büyük korkumuz gerçekleşiyor.'' dedi.

        REKLAM

        Son üç haftada İdlib'e yönelik saldırılarda 160'a yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 180 bin kişinin yerinden edildiğini belirten Marklowcock, yerinden edilenlerin birçoğu kamplara yerleşse de 80 binden fazla kişinin gidecek hiçbir yerinin olmadığını ifade etti.

        Saldırılarda 17 okulun zarar gördüğünü, birçok okulun kapandığını ve 400 binden fazla öğrenicinin okula gidemediğini anlatan Lowcock, 28 Nisan'dan beri ise gerginliği azaltma bölgesinde hava saldırılarında 18 sağlık merkezinin hedef alındığını ve zarar gördüğünü, 49 hastanenin ise saldırı endişesiyle çalışmalarını askıya aldığını vurguladı.

        MUHARREM SARIKAYA: GELİŞMELER KAYGI VERİCİ BOYUTTA

        Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında İdlib'de yaşanan gelişmelere dikkat çekmiş ve gelişmelerin kaygı verici boyutta olduğunu belirtmişti.

        Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

        "İdlib bölgesindeki gelişmelerin kaygı verici boyuta geldiğini anlamak için Moskova odaklı yapılan üç görüşmenin açıklamalarına bakmak yeterli.

        REKLAM

        İlki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki telefon görüşmesi…

        Görüşme sonrası Ankara’dan yapılan açıklamalarda iki hafta içinde Şam güçlerinin İdlib’e yaptığı saldırıların ateşkes ihlalini arttırdığı, bombaların hedef göstermeden sivil halka zarar vermeye başladığının kayda geçirildiği belirtildi.

        Kremlin’den yapılan açıklamada da İdlib’de belirtilen sınırların gerisine geçmeyen, varlığını devam ettiren radikal grupların saldırılarına devam ettiği, bunlara yönelik mücadelenin de kesintisiz sürdürüleceğine vurgu yapıldı.

        Her iki taraf da durumu gözlemlemek için bir denetleme heyeti oluşturulmasına karar verildiğine de vurgu yaptı.

        Görüşmenin üzerinden üç gün geçti.

        İdlib’e hem Rus hem de Şam jetlerince bomba yağdırılmasına devam edildi."

        YAZININ TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa