Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Yıldırım: Faizleri aşağı indirmek ana önceliklerin başında - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım, veda ziyareti kapsamında Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk odlu. İşte Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;

        Ana önceliklerimiz arasında faizleri indirmek diyen Başbakan yıldırım "Bundan sonra yapılması gereken, milletin verdiği bu krediyle ülkemizin önündeki sorunları çözmektir. Türkiye 1924-2002 arası ortalama yüzde 4,7 büyüdü. 2003-2017 arası 5,7 büyüdü ortalama. Şimdi bunun anlamı ne biliyor musunuz? Eğer Türkiye 1924'ten bugüne 5,7 büyüseydi bugün dünyanın 7. büyük ekonomisi olacaktı 2,3 trilyon dolarla, Fransa'dan sonra gelecekti. Şimdi 17. sıradayız. Para politikalarıyla ilgili taahhütlerimizle kaynaklarımızın dengelenerek yönetilmesi lazım. Bu dönemde en fazla ona dikkat edeceğiz. Faizleri aşağıya indirmek, enflasyonu aşağıya çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alınacak. Türkiye'nin mutlaka üretim, istihdam, ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım."

        Yıldırım, "Faizleri aşağıya indirmek, enflasyonu aşağıya çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alınacak ve yapısal reformlar yapılmaya devam edilecek. Kamu da kendi içinde tasarruf edecek. Bir sıkıntı yok, Türkiye'ye yatırım yapmaya küresel yatırımcılar iştahlı" dedi.

        Bankacılar Yıldırım'ın faizleri indirmenin ana öncelikleri olduğunu söylemesi ardından dolar/TL'nin kısa süreli bir yükseliş tepkisi verdiğini söylediler. Buna göre dolar/TL 4.66 civarından 4.6750'ye kadar yükseldi ancak kalıcı olamadı. Yıldırım'ın OHAL'in kalkacağına dönük açıklaması ise yönü aşağı çevirirken, Dolar/TL saat 1146'da 4.6585/4.66 seviyesindeydi.

        Başbakan Yıldırım ayrıca OHAL'in kalkacağına ilişkin sinyal vererek, "...OHAL 18 Temmuz'da dönem olarak sona eriyor, Pazartesi günü kabine açıklanacak, sonra OHAL de tamamlanmış olacak" dedi ve sözlerini "Yarın bir son KHK yayımlanacak muhtemelen, orada terörle mücadelenin OHAL kalktığı zaman zaafa uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak" diye sürdürdü.

        Yıldırım, Türkiye'nin açıkla büyüyen bir ülke olduğunu, petrol üretimi olmadığını, enerji açığı olduğunu ve bütçe açığı da verdiğini söyleyerek, "Türkiye çift açıkla büyüyor ve bu büyümeyi sürdürmesi lazım, kontrol edebildiğiniz sürece dış kaynak kullanarak ülkeyi hedeflediğiniz noktaya götüreceksiniz" dedi. Yıldırım şöyle devam etti.

        "Biz 15 yıldır bunu yapıyoruz, bundan sonra da ayrı kararlılıkla yapacağız projeleri. Bütçeler kısıtlı olduğu için başka kaynaklarla yapacağız, yap işlet devret modellerini ve dış kaynakları daha çok kullanacağız. Türkiye'nin mutlaka üretim, istihdam, ihracat ekseninde büyümesini sürdürmesi lazım. Para politikalarıyla ilgili taahhütlerimizle kaynaklarımızın dengelenerek yönetilmesi lazım. Bu dönemde en fazla ona dikkat edeceğiz."

        ABD Merkez Bankası'nın (fed) faizi artırdığını, bundan sonra da artıracağını söyleyen Yıldırım, "Bu demek ki 4.5 trilyon dolar fon var ABD kaynaklı, bu fonları ABD'ye çekiyor. Bu bizim için kaynağa erişme noktasında olumsuzluk. Avrupa Merkez Bankası da aynısını yapıyor" diyerek şöyle devam etti:

        "Bu olumsuzluklara rağmen biz iyi taraftayız çünkü pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. Bu şartların oluşacağını öngörerek bu politikaları hayata geçirdik ve özetle işler yolunda. Sıkıntılarımız olmakla beraber bu sıkıntılardan çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın asgari oranda etkilenmesi için gerekli tedbirleri alacağız.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa