Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Köşk merkez Recep Tayyip Erdoğan Meydanı karşısında bulunan Çarşı Camisinde restorasyon çalışması başladı. Mimari dokusuna uygun restore edilecek caminin yanı sıra cami altında bulunan dükkanlar da, caminin mimari ve tarihi dokusuna uygun olarak yıkıp yeniden yapılıyor.

        Köşk’ün kentleşme adına atılan mimari, tarihi ve estetik açıdan bir restorasyon ve yapım projesi olduğunu ifade eden Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç; “Tarihi yapılar, ilçemizin en önemli zenginliğidir. Atalarımızın bizlere miras bıraktığı bu yapılara sahip çıkılması ilçemiz tarihi, insanlık ve kentleşmedeki tarihi dokuyu yakalayabilme adına tarihi eserlerimizi restore ederken onların hem ömrünü uzatmak hem de yeniden ayağa kaldırmak amacını ilke ediniyoruz. Bu kapsamda, Köşk merkez Pafta No:5, Parsel No: 1089’da bunan camiimizde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan projelendirme çalışmaları neticesinde restorasyon çalışması başladı. Restorasyon çalışması tamamlandığında yapım ve düzenleme çalışmalarını yeni tamamladığımız Recep Tayyip Erdoğan Meydanı, 75. Yıl Cumhuriyet Parkı, 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı, katlı otopark ve Adnan Menderes Parkıyla Köşk çarşı merkezinde ilçe merkezimizde tarihi ve mimari bir bütünlük sağlanmış olacak.” diye konuştu.

        Köşk Kentleşmede Tarihi Dokuyu Yakalayacak

        İlk etapta işyerlerinin yapımına öncelik verileceğini belirten Başkan Kılınç; “Bundan 31 yıl önce 1987 yılında dönemin Köşk Belediye Başkanı Mehmet Zileli tarafından yap işlet devret modeli ile yapılmış ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilmişti. Geçen zaman içerisinde yenileme çalışmasının yapılması zorunlu bir hal aldı. Bizler de esnaflarımızın mağdur olmamaları amacıyla 3 ay gibi kısa sürede işyerlerinin teslimini gerçekleştireceğiz. akabinde restorasyon çalışmamızı da hızla tamamlayarak camimizin ibadete açılmasını sağlayacağız. Çarşı Camimizin adına dair vakıf kayıtlarında Köşk Camii Şerif veya Süleyman Paşa Camii (Hicri 1210 Miladi 17951796) isimleri geçmektedir. Süleyman Paşa’ya ilişkin net bir bilgiye ulaşılamamış olup; Sicilli Osmanî kayıtlarında Cezzar Ahmed Paşa’nın yaveri Süleyman Paşa’nın 18131815 yılları arasında Aydın Valisi olduğu anlaşılmaktadır. Valilik görev tarihi camiinin inşa tarihinden sonrasına aittir ve ifa ettiği valilik görevine ithafen verildiği öne sürülse de bu bağlamda kesin bir veri bulunmamaktadır. Camimizin yaklaşık 223 yıllık bir geçmişe sahip olması ilçe tarihinin de çok eskilere dayandığını göstermektedir.

        Restorasyon Çalışması dâhilinde; camii kırma çatısının normal yüksekliğe getirilmesi ve yapımı, cami avlusu peyzajının yapımı, cami ana giriş saçak örtümü, şadırvan, tarihi çeşmesi ve esnaf dükkânlarının yeniden yapılması suretiyle hızlı büyüyen ve gelişen Köşkümüzde modern, mimari ve estetik dokunun yanı sıra tarihi dokuyu da yakalamış olacağız. İlçe merkezinde muhteşem bir yenilik olması bizleri şimdiden heyecanlandırmaktadır” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Aydın İlçeleri
        Tüm Aydın Haberleri
         Aydın

        Aydın

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa