Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Bilim Ay tutulmasını izleme rehberi

        #resim#478759#- Getty Images

        Dünyanın büyük bir kısmı 27 Temmuz akşamı ender rastlanan astronomik bir olaya tanıklık edecek. Yüzyılın en uzun tam Ay tutulması yaklaşık 1 saat 43 dakika boyunca gökyüzünde izlenebilecek. Dünya, Güneş'in önüne geçerek Dolunay'ın üstünde kızıl renkli bir gölge yaratacak.

        Ay tutulması Kuzey Amerika ülkeleri haricindeki bölgelerden görülecek.

        Ay tutulmaları Dolunay olduğu geceler Güneş, Dünya ve Ay'ın düz bir çizgide sıralanmasıyla oluşuyor. Bu ender gökyüzü olayını Türkiye'den izlemek isteyenler İstanbul Üniversitesi'nin "Gözlem Geceleri"ne katılabilir.

        İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada "27 Temmuz 2018 akşamı gerçekleşecek Tam Ay Tutulması bu yüzyılın en uzun sürecek Ay tutulmasıdır. Ay'ın tamamen Dünya gölgesinde kalacağı süre 1 saat 43 dakika olacaktır ve bu süre boyunca uydumuzu mükemmel bakır kızılı renginde göreceğiz.

        27 Temmuz 2018'de ayrıca Dünya ile Mars da birbirlerine en yakın konumda olacaklar ve bu da Mars'ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesini sağlayacak. Güneş Sistemi'nin en büyük iki gezegeni, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde olacak ve astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacaklar. Ay ve Mars doğu ufkuna yakın olsalar da gözlenebilecekler. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin işbirliği ve Amatör Astronomlar Kulübü'nün desteğiyle düzenlediğimiz bu halk etkinliğinde tüm gökyüzü ve astronomi meraklılarını aramızda görmekten mutluluk duyacağız" denildi.

        #resim#478762#- Getty Images

        Ay tutulmasını izlemek için büyük çaba gerekmiyor. Ay'ı ve gökyüzünü net biçimde görebileceğiniz bir konum ve bir sandalye yeterli olabilir.

        Ay tutulmasını izlemek için aşağıdakilere dikkat etmeniz yeterli.

        • Hava durumunu kontrol edin, ısıya uygun giyinin.
        • Ay tutulmasını görebileceğiniz uygun bir konum bulun. Dünya'da gece olduğu kentlerde bu mümkün. Ancak yapay ışıkların ve hava kirliliğinin bulunmadığı taşra, en açık gökyüzüne ve izleme koşullarına sahip.
        • Kişisel güvenliğinizi ciddiye alın. Karanlıkta yalnız yürümeyin. Arkadaş ve ailenize nerede olduğunuzu haber verin.
        • Ay tutulmasını internet üzerinden canlı gözlemlemek isteyenler Slooh, TimeandDate.com ya da Virtualtelescopeeu sitelerini ziyaret edebilir.

        #resim#478765#- Getty Images

        Ay tutulmasını görmek için ekipman

        Ay tutulması için özel aletlere ihtiyacınız olmasa da astronomlar ve fotoğrafçılar bu gök olayını çok daha iyi tecrübe edebilmek için bazı önerilerde bulunuyor:

        • Dürbün: Eğer Ay'ın tutulma sırasında yüzeyini görebilmek istiyorsanız dürbün edinin. Dürbünle Dünya'nın gölgesi hareket ettikçe Ay'ın rengindeki değişiklikleri görebilirsiniz. Bazı astronomlar tutulmanın başında ve sonunda Ay'ın yüzeyindeki turkuaz renkli kuşağı görebilmek için dürbüne ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu kuşak Dünya'nın ozon yüklü atmosferinin Güneş'ten gelen kızıl dalga boyutlarını filtreden geçirerek maviye dönüştürmesiyle ortaya çıkıyor.
        • Teleskop: Yüksekçe bir tepede kurulmuş bir teleskop Ay'ın yüzeyini daha detaylı görmek isteyenler için gerekebilir. DSLR fotoğraf makinenizi teleskopa bağlayarak tutulmakta olan Ay'ın büyük fotoğrafını çekebilirsiniz.
        • Cep telefonu: Öte yandan akıllı telefonunuzla ya da fotoğraf makinenizle de Ay tutulmasını görüntüleyebilirsiniz.
        • Tripod: İyi bir ay tutulması tecrübesi için tripod, yedek pil, kablolar, kamera, cep feneri ve bir saat faydalı olabilir.
        • Kanlı Ay tutulması: 27 Temmuz'da yüzyılın en uzun tutulması nereden izlenecek, kaçta başlayacak?
        • Süper Mavi Kanlı Ay tutulması büyüledi
        • 2018'de izlemeniz gereken gökyüzü olayları
        • Süper Ay tutulması hakkında bilinmesi gereken 4 şey
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa