Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ticaret barışı destekler, güçlendirir. Ticaret yapanlar savaştan konuşmazlar. AB buna en önemli örnektir" dedi.

        Developing Eight (D8) Ticaret ve Sanayi Odaları (D8 TSO) Genel Kurulu ve D8 TSO İş Forumu, Antalya'nın Serik İlçesi Belek turizm merkezinde gerçekleştirildi. Toplantılara Türkiye, İran Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır, Nijerya'dan olmak üzere 40'ı yabancı iş dünyasından 100 temsilci katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya, D8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jafaar Shaari, üye 8 ülkenin ticaret ve sanayi odalarının birlik başkanları katıldı.

        D8'in, 1997 yılında kurulduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Çatışma, ihtilaf yerine barış, karşı karşıya gelmek yerine diyalog, istismar yerine iş birliği, çifte standart yerine adalet, ayrımcılık yerine eşitlik, baskı yerine demokrasi ilkeleriyle kurulmuştur" dedi.

        D8 üye ülkeler olarak benzersiz coğrafi konuma sahip olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "1997'de D8 kurulduğunda ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 14 milyar dolardı. Bugün 100 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu güzel ama yeterli değil. Kişi başı ortalama gelir bin 800'dü geçmişte, bugün ise 4 bin 500 doların üzerine çıkmış durumda. Toplamda 1,1 milyar nüfusumuz var, ekonomik büyüklük 3,7 trilyon dolar. D8 ülkeleri, görünür bir ekonomik başarıya ulaşmıştır. Ancak ülkelerimizin sahip olduğu kaynakları düşünürsek bu rakamların yeterli olmadığını görüyoruz."

        “Daha fazla ticaret yapmamız gerekiyor, ticaret barışı destekler, güçlendirir”

        Ticaretten tarıma, sanayiden turizme enerjiye kadar birçok alanda iş ilişkileri olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğu, “Ancak potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz. Daha fazla ticaret yapmamız gerekiyor, çünkü ticaret barışı destekler, güçlendirir. Ticaret yapanlar savaştan konuşmazlar. AB buna en önemli örnektir. İki büyük dünya savaşı ve çeşitli savaşlardan sonra bir ticaret ve ekonomi birliği kurdular Avrupa'da. Avrupa kıtasında savaşlar sona erdi. Dünyada en az gelişmiş 48 ülke var. Bu 48 ülkenin yarısı İslam ülkesi. Dünyada 44 bölgede savaş ve çatışma var. Bunların 35'i İslam ülkesi. Hepimiz bu konuda üzülmeliyiz. Çünkü bu tabloyu değiştirme sorumluluğumuz var. Bunu da yapabilmek için öncelikle kendi aramızda ticareti ve vize işlemlerini kolaylaştırmalıyız" dedi.

        Ticaretten tarıma, sanayiden turizme, enerjiye kadar birçok alanda iş ilişkileri olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, ancak potansiyelin tam olarak kullanılmadığını aktardı.

        Jaafar: “Sabiha Gökçen D8'in belirlediği ilk havaalanı olacak”

        D8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Büyükelçi Dato'Ku Jaafar da D8 iş dünyası üyeleri arasında ekonomik işbirliğinin ilerletildiğini anlattı. D8'in ekonomik güç ve santral olacağını belirten Jaafar, "Sabiha Gökçen Havaalanı ile bir anlaşma yaptık. D8'in belirlediği ilk havaalanı olacak. Bununla, hem insanlar hem de iş dünyası arasındaki temasları, turizmi artırmak, ticareti kolaylaştırmak istiyoruz. D8'in havaalanı kuruluşu yoluyla temaslarını kolaylaştırmak istiyoruz. Orada D8 üyeleri için özel bölüm olacak ve seyahatlerde geçişleri çok kolay olacak. D8 ödeme kartı projemiz var. Amacımız, üye ülkelerin kendi para birimlerini kullanarak ticaret yapmaları. Bu sayede başka para birimlerinin hakimiyetini ödemelerde azaltacağız. Yeni finansal sistemin başlangıcı olacak ve kendi para birimlerimiz kullanarak ödemelerimizi yapabileceğiz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Antalya İlçeleri
        Tüm Antalya Haberleri
         Antalya

        Antalya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa