Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Almanya'da AB ülkelerine çağrı: Suudi Arabistan'a silah satışını durdurun

        Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin belirsizlik devam ettiği sürece, diğer Avrupa Birliği üyesi devletlere Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurma çağrısı yaptı.

        Riyad, Kaşıkçı'nın nasıl öldüğü hakkında birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu. Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesini "büyük ve ağır bir hata" olarak niteledi, ancak olayda veliaht prens Muhammed bin Salman'ın sorumluluğu olmadığını bildirdi.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın ölümü hakkında belirsizlik sürdüğü sürece Suudi Arabistan'a silah ihracatını durduracaklarını söyledi.

        Altmaier, Riyad'ın olaya ilişkin şimdiye kadar yaptığı açıklamalarının tatmin edici olmadığını söyledi. Altmaier, ZDF'ye yaptığı açıklamada, "Ne olduğunu bilmek istediğimiz için, hükümet şu an için daha fazla silah ihracatını onaylamama konusunda hemfikir" dedi.

        Alman hükümeti, bu yıl şimdiye kadar Suudi Arabistan'a 400 milyon eurodan daha fazla (462 milyon dolar) silah ihracatını onaylamış; böylece Suudi Arabistan Cezayir'den sonra Alman silahlarının ikinci büyük alıcısı haline gelmişti. Almanya'nın Suudi Arabistan ile daha önceden üzerinde uzlaşılan silah anlaşmalarından çekilip çekilmeyeceği sorulduğunda Altmaier, "çok yakında" bir karar verileceğini söyledi.

        Altmaier, Kaşıkçı olayı nedeniyle Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı artırmak için diğer AB devletlerinin de Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurması gerektiğini söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa