Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt dağıtım sektöründen 87,7 milyar lira vergi - Enerji Haberleri

        Petrol Sanayi Derneğince (PETDER),akaryakıtdağıtım sektöründen sağlanan dolaylı vergilerin tutarının geçen yıl 87,7 milyar liraya ulaştığı bildirildi.

        PETDER tarafından hazırlanan veakaryakıtdağıtım sektörüne ilişkin detaylı bilgi ve veriler içeren "2018 Sektör Raporu" yayımlandı.

        Buna göre,akaryakıtsektörünün parasal büyüklüğü 209,6 milyar liraya ulaştı. Türkiye'deakaryakıtve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergilerin toplamı, tüketime de bağlı olarak 2018 yılına kadar her yıl artarken, uygulanmaya başlanan eşel mobil sistemiyle yaklaşık yüzde 5,4 düştü.

        Tüketim verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre,akaryakıtdağıtım sektöründen sağlanan dolaylı vergiler geçen yıl 87,7 milyar liraya yükseldi. Bu tutarın 56,3 milyar lirasını ÖTV, 31,4 milyar lirasını ise KDV oluşturdu.Akaryakıtürünlerinden sağlanan toplam dolaylı vergilerde en büyük pay motorinden geldi.

        REKLAM

        AKARYAKIT TÜKETİMİNDE DÜŞÜŞ

        Toplamakaryakıttüketimi 2018'de yıllık bazda yüzde 2,4 azalarak yaklaşık 26,7 milyon tona geriledi. Böyleceakaryakıtpiyasası 2010 yılından beri ilk defa daraldı.

        Geçen yıl toplam tüketim içinde en büyük paya yüzde 89,8 ile motorin sahip oldu. Türkiye madeni yağ tüketimi ise 2018 yılında yüzde 14,04 azalarak 410 bin 579 tona düştü.

        Akaryakıtdağıtım sektöründe, geçen yılın sonu itibarıyla 97 dağıtıcı ve 12 bin 828 istasyonluakaryakıtbayisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisanslı olarak faaliyet gösteriyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa