Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adana'nın Kozan ilçesinde yetişen asırlık zeytin ağaçlarından hasat edilen zeytinler fabrikalarda yağa dönüştürülüyor. Zeytinyağı fabrikalarında 24 saat mesai sürerken, zeytinin yağı dışında oluşan atıkları, yakıt, sabun, gübre ve yem olarak ekonomiye kazandırılıyor.

        Kozan Organize Sanayi Bölgesinde bulunan zeytinyağı fabrikasında, zeytin hasadının ardından zorlu mesai başladı. Zeytinler çuvallarla fabrikalara taşınıyor.

        Fabrika çalışanı Erkan Eroğlu vardiya sistemi ile 24 saat çalıştıklarını belirterek, "Sağlıklı olduğu için herkes bunu kullanıyor ve sabah kahvaltılarının bölgede vazgeçilmezi. Zeytin sezonunda yoğun bir dönem geçiriyoruz" dedi.

        Dede mesleğini günümüze modern fabrika sistemine dönüştürerek taşıyan fabrika sahibi Mehmet Aslanhan, günlük ortalama 50 ton zeytinyağını ürettiklerini belirterek, "Dede mesleğim. Zeytine başladığın zaman bırakamazsın. Zeytin her bölümü yaprağı yağı kendine has özgüveni olan bir meyve. Pandemi nedeniyle zeytinyağına talep arttı. Sağlıklı olduğu için arttı" diye konuştu.

        Zeytinin fabrikaya çuvallarla getirildiğini söyleyen Aslanhan, "Zeytinler yıkanıyor, dalı toprağı yaprağı eleniyor. Kırıcıdan geçiyor. Zeytin çeşidine göre ayrı ayrı 4050 dakika boyunca yoğruluyor ve mayalanıyor. Ardından pirina olan bölümü ayrılıyor o da ayrı bir kullanım alanı oluyor. Yağı su ile ayrıştıktan sonra temiz yağ sahiplerine ulaşıyor. Zeytinin bu aşamalarının ardından yağı oluyor, suyu oluyor, sabunu oluyor, karasuyundan yakıt oluyor” diye konuştu.

        Ali Saim Tanrıverdi ise zeytin sezonunun 34 ay sürdüğünü belirterek, “Bu yıl verim düşük ama geçen yıl 2 kilogramdan 1 litre yağ alındığı gördük” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adana İlçeleri
        Tüm Adana Haberleri
         Adana

        Adana

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa