Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça, yaz tatilinde anne ve çocukların gün içerisinde sürekli iletişim halinde olmaları sebebiyle anne ve babalara, çocuklarına daha yapıcı ve öfke kontrolü sağlayarak yaklaşmaları gerektiğini söyledi.

        Akça, yaptığı açıklamada anne babaların, çocuklarıyla iletişim halindeyken, onların çocuk olduğunu unutmadan birlikte zaman geçirmeleri, öğretici oyun oynamaları, ders verici hikayeler okuyarak üzerinde konuşmaları, çocukların birey olduğunun farkında olmaları gerektiğini kaydetti.

        Akça, yapılan araştırmalarda uzmanların önerilerinin dikkate alınması ve uygulanması gerektiğini, bunlara uymanın aile içindeki mutluluğu arttıracağını ve mutlu evlerde, öfke kontrolü yapabilen çocukların yetişmesini sağlayacağını belirtti.

        Anne ve babalara çocuklarını eğitmeleri konusunda bir takım önerilerde bulunan Akça, anne babaların kendi duygularını idare etmeleri gerektiğini belirterek, “Çocuklar duygu düzenlemesini anne babaların sağlayacağı modelle öğrenirler. Eğer sakin ve saygılı olmak için fazlasıyla stresliyseniz, biraz özbakımla bu durumu düzeltebilirsiniz” dedi.

        Anne babaların saygılı bir ses tonu kullanacağına dair kendilerine söz vermeleri gerektiğini dile getiren Akça, “Çocuklarınıza artık bağırmayacağınızı söylemelisiniz. Bu konuda hep birlikte çaba harcamalısınız. Çocuklar da birbirlerine ve özellikle ebeveynlerine ses yükseltmemeyi öğrenmeli. Onlar, dünyanın nasıl işlediğini öğrenmeye çalışan olgunlaşmamış insanlar. Neyin sağlam olduğunu görmek adına sınırları zorlamaları gerekiyor. Sorumlu bir şekilde kullanmayı öğrenmek için güçle ilgili deneyler yapmaya ihtiyaçları var. Sizden gelecek empati ve saygı biraz daha işbirlikçi olmalarını sağlayacak olsa da onlarla yaşadığınız sürece çocuksu davranışlar görmeye hazır olmalısınız” ifadelerini kullandı.

        Akça, ebeveynlerin kural koyarken bile olayları çocuklarının bakış açısından görmeye çalışmasının önemine vurgu yaparak, “Çocuğunuz anlaşıldığını ve iletişim kurduğunu hissetmediği sürece, verdiğiniz rehberliği duyamaz. Daima sonra konuşacak vakit vardır; her ikiniz de sakinleştiğinizde, aranızdaki öfke yatışıp yerini sıcaklığa bıraktığında mutlaka konuşun ve nedenlerini açıklayın” dedi.

        Ebeveynlerin öfkelenmeye başladığında durmaları, susmaları ve herhangi bir harekette bulunmayıp, karar vermemesi gerektiğini söyleyen Akça, “Sakinleşmeden harekete geçmeyin. Çocuğunuzdan fiziksel olarak uzaklaşın. Derin bir nefes alın. Dikkatinizin çocuğunuzdan kendi iç dünyanıza yönelmesi için yüzünüzü yıkayın. İhtiyacınız varsa eğer, ağlamaktan çekinmeyin” ifadelerini kullandı.

        Sinir anında ebeveynlerin ders vermeye çalışmamasını, pozitif bir şekilde harekete geçmesini öğütleyen Akça, “Öğrenme ve öğretme, herkes sakinleşinceye kadar gerçekleşmez. O anda işleri eski seyrine döndürmek adına konuyu baştan alabilirsiniz. Özür dileyebilir ya da çocuğunuzun gülmesi için bir şeyler yapabilirsiniz. Kısacası yapmanız gereken tek şey siz de dahil olmak üzere herkesin daha iyi hissetmesi için bir adım atmak” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adana İlçeleri
        Tüm Adana Haberleri
         Adana

        Adana

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa