Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Senatosu'nda 'S-400'leri biz alalım' teklifi!

        Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nda ABD’nin 2021 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası için hazırlanan yasa tasarısına, S-400’ler ile ilgili ek madde bir madde konulması teklif edildi.

        Senato Çoğunluk Denetçisi John Thune tarafından teklif edilen maddede, Türkiye ABD'ye NATO uyumlu olmayan sistem almayacağının garantisini verirse, ABD'nin teslim edilmiş olan S-400 sistemini satın alabileceği ifadeleri yer aldı.

        Öte yandan Türkiye'ye karşı daha sert bir tutum takınılması gerektiğini savunan senatörlerden biri olan Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch ise S-400'lerle ilgili başka bir düzenleme teklif ederek, 2021 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın kabulünden itibaren 30 gün içerisinde Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulanmasını önerdi.

        REKLAM

        Amerika'nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası anlamına gelen CAATSA, 2017'de yürürlüğe girmişti ve ABD'nin Rusya'dan silah sistemi alan ülkelere yaptırım yolunu açıyordu. Ankara ise CAATSA yürürlüğe girdiği sırada S-400 anlaşmasının zaten yapıldığını ve bu nedenle yaptırımların uygulanamayacağını savunuyor.

        Thune ve Risch'in ABD Senatosu'nda etkili isimler olarak görülse de, sundukları tekliflerin kabul edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Sosyal medyada, S-400'lerin ABD tarafından satın alınmasını teklif eden önerinin reddedildiği yönünde bazı iddialar olsa da bu iddialar gerçeği yansıtmıyor.

        Ancak 2021 savunma bütçesini düzenleyen yasanın bir eki olarak sunulan önerinin yasalaşması için de önünde uzun bir yol var. Teklifin Senato'dan geçerek yasanın içerisine girse bile Temsilciler Meclisi'ndeki pazarlıklardan geçip geçemeyeceği de meçhul.

        TÜRKİYE İÇİN ÜRETİLEN F-35'LERLE İLGİLİ MADDE

        Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin hazırladığı yetki yasasının taslağında ayrıca Türkiye ve F-35 programına atıf da bulunuyor.

        Yasa tasarısı ABD Hava Kuvvetleri'ne, Lockheed Martin'in Türkiye için ürettiği ancak teslim edilmeyen 6 F-35A tipi savaş uçağını kullanma ve hatta üzerinde değişiklik yapma izni veriyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa