Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 9 ayda 2 binin üzerinde mağaza... - İş-Yaşam Haberleri

        Sektörel araştırma şirketi Ortakalan tarafından yayınlanan "Yerel Zincirler Raporu"na göre, 1 Ocak 2018 tarihinde 28,544 olan market sayısı 30 Eylül 2018 itibarıyla 2,517 adet artışla 31,061'e yükseldi.

        Organize zincir tanımına giren ve en az 5 şubeye sahip 219 perakende firmasının verileri incelenerek hazırlanan araştırmaya göre; yılın ilk üç çeyreğinde kaydedilen artışın büyük bölümünü indirim marketleri gerçekleştirdi.

        Yılın başında 21,282 şubeye sahip olan indirim marketleri ilk üç çeyrekte 2,414 açılış gerçekleştirerek toplam 23,696şubeye ulaştı. İndirim marketleri bu dönemde yüzde 11.34'lük oranla sektörün genel ortalamasının üzerinde büyüdü.

        REKLAM

        Aynı dönemde yerel/bölgesel süpermarket zincirleri, net 89 yeni mağaza ile market sayılarını 4,109'a yükseltti. En az 3 veya daha fazla coğrafi bölgede faaliyet gösteren ulusal ölçekteki süpermarket zincirlerinin şube sayısı ise nette sadece 14 adet artarak 3,256 adet oldu.

        YENİ DÖNEMDE DAHA TEMKİNLİLER

        Ulusal zincirlerin artış oranının düşük kalmasında bu segmentte yer alan Makro'nun konkordato açıklaması ve sonrasında küçülmeye gitmesi önemli bir etken oldu. Makro'nun kapattığı ya da devrettiği mağaza sayısı 160 olurken, bir başka ulusal market Adese de ilk dokuz ayda 20'nin üzerinde mağaza kapattı.

        Raporda, market zincirlerinin önümüzdeki dönemde yeni mağaza açılışları konusunda ise daha temkinli hareket edecekleri ortaya konuldu.

        Yerel/bölgesel market zincirlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşülerek hazırlanan yatırım hedeflerine göre; "Kısa veya orta vadede yeni market açmayı hedeflemiyoruz" diyenlerin oranı yüzde 52.41 olarak ölçüldü. Yatırım hedefleriyle ilgili soruya yerel/bölgesel zincir yöneticilerinin yaklaşık yüzde 18'i "Kesinlikle yeni marketler açarak büyümeyi hedefliyoruz" cevabını verirken; yaklaşık yüzde 30 oranla da "Ekonomik göstergeler iyiye giderse yeni market açacağız" cevabı alındı.

        Buna göre, geçen yıl yüzde 68 olarak ölçülen yeni market yatırımı hedefindeki firmaların oranı, bu yıl yüzde 48'e geriledi.

        Ortakalan Genel Yayın Yönetmeni Emre Durdu, "Yerel/bölgesel zincirlerin geçmiş yıllara göre daha az sayıda market açılış gerçekleştirmelerine karşın mevcut mağazalarını daha verimli lokasyonlara taşımak ve satış alanı verimliliğini artırmak yönünde çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Zor rekabet koşularına adapte olan perakende sektörünün ekonomik verilerdeki iyileşmeye bağlı olarak gelecek dönemde tekrar büyüme hızını artıracağını düşünüyoruz" dedi.

        Bu sene organize perakende zincirlerini zorlayan koşullara rağmen sektörün hâlâ büyüme trendini sürdürdüğünü belirten Durdu, özellikle indirim marketlerinin mevcut ekonomik süreçten olumlu etkilendiklerine işaret etti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa