Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 700 Katalan belediye başkanına 'referandum' soruşturması!

        İspanya'da savcılık, Katalonya'da görev yapan 700 belediye başkanı hakkında bağımsızlık referandumuyla ilgili cezai soruşturma başlattı.

        Savcılığın referanduma destek olan belediye başkanlarını ifade vermek üzere çağırdığı, gelmeyen yerel yöneticiler hakkında yakalama kararı çıkartılacağı bildirildi. Referandum için hazırlık yürüten yönetcilerin sivil itaatsizlik, görevi kötüye kullanma ve kamu kaynaklarının kötüye kullanımı suçlamalarıyla karşılaşacağı belirtildi.

        Katalan yerel meclisi geçtiğimiz hafta 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılmasına yönelik karar almış, ancak Anayasa Mahkemesi yasayı iptal etmişti. Madrid yönetimi bağımsızlık referandumunu yasadışı ilan ederken, Katalan yöneticiler ne olursa olsun referandumun yapılacağı yönünde açıklamalar yaptılar.

        Katalonya'daki 948 belediyenin 712'si kamu alanlarının referandum için kullanılmasına izin vereceklerini ilan etmişlerdi. Ancak bölgenin en popüler şehri olan Barselona'nın belediye başkanıAda Colau, konuyla ilgili olarak henüz net bir tutum almadı. Referandum yanlıları, Barselona Belediye Başkanı'ndan süreçte rol alan kamu görevlilerinin işlerini kaybetmeyeceklerine dair güvence talebinde bulundular.

        Bölgede son yapılan anketlerde bağımsız Katalonya fikrine destek azınlıkta kalırken, büyük bir çoğunluk referandumun yapılmasından yana görüş bildiriyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa