Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 15 Temmuz'a ilişkin İstanbul'daki ana davada karar

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul'daki eylemleri organize eden beyin takımı ‘Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı "İstanbul Ana Darbe Davası"nda mahkeme kararını açıkladı. Üçü general 12 sanık "anayasayı ihlal suçundan" ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 5 sanık için "nitelikli kasten öldürme" suçundan 87'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dava kapsamında toplam 159 ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı çıktı.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Arzu Kaya'nın haberine göre; FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul'daki eylemleri organize eden beyin takımı ‘Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı İstanbul ana darbe davasında karar açıklandı.

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamayı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salonda yaptı. Davaya 14 tutuklu sanık, şehit ve gazi yakınları ile tarafların avukatları katıldı. Mahkeme, sanıklara son sözünü sordu.

        SANIKLARIN SON SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

        Eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler suçlamaları kabul etmeyerek, "Kimsenin ölüm ve yaralanmasına ilişkin emir vermedim. İhanet etmedim. Günah keçisi ilan edildim. Terörist değilim" dedi.

        Eski Kurmay Albay Muzaffer Düzenli son savunmasında çok yakın zamanda hacca ve umreye gitmek istediğini söyledi. Bunun üzerine duruşma salonunda bulunan şehit ve gazi yakınları, sanık Düzenli'nin bu sözlerine tepki gösterdi.

        Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse vicdanının rahat olduğunu öne sürerek, "Yalnızca görevimi yaptım. Bana ceza vereceğinizi biliyorum. Ön yargısı olmayan yeni bir mahkemede yargılanacağıma inanıyorum" derken eski Tuğgeneral Özkan Aydoğdu ise kandırıldığını iddia ederek, "Harekat merkezinden verilen emir benimdir" diye konuştu.

        ANAYASAYI İHLAL: 12 SANIĞA AĞIR MÜEBBET

        Mahkeme başkanı, sanıkların son sözlerinin ardından kararı açıklarken, hukukun üstünlüğüne bağlı kalarak vicdani, hukuki bir kararı oy birliği ile verdiklerini kaydetti. Sanıklar eski Tümgeneral Fethi Alpay, eski Tuğgeneral Eyüp Gürler, eski Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, eski Kurmay Albay Ahmet Gümüş, eski Kurmay Albay Mehmet Kapan, eski Kurmay Albay Müslüm Kaya, eski Kurmay Albay Nebi Gazneli, eski Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, eski Kurmay Albay Sadık Cebeci, eski Kurmay Yarbay Şakir Çınar, eski Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve eski Kurmay Binbaşı Murat Yanık olmak üzere 12 sanık "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

        Sanıklardan eski Tuğgeneral Yüksel Durak ise "görevi kötüye kullanma" ve "silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçlarından 6 yıl 15 gün hapse çarptırıldı.

        KASTEN ÖLDÜRME: 5 SANIĞA 87'ŞER KEZ AĞIR MÜEBBET

        Sanıklar Eyüp Gürler, Fethi Alpay, Özkan Aydoğdu, Murat Yanık ve Muzaffer Düzenli ise ölüm olayları nedeniyle "kasten öldürme" suçundan 87'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

        EROL OLÇOK, OĞLU VE İLHAN VARANK'IN ÖLÜMÜNE AĞIR MÜEBBET

        Sanıklar Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya'ya, darbe girişimi gecesi Boğaziçi Köprüsü'nde öldürülen Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında bulunduğu 43 kişinin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle "kasten öldürme ve çocuğun kasten öldürülmesi" suçundan 43'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın kardeşi İlhan Varank ile birlikte 14 kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle sanık Sadık Cebeci, "kasten öldürme" suçundan 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

        5 SANIĞA 115'ER YIL HAPİS

        Ayrıca 5 sanığa "terör suçu kapsamında kamu görevini kötüye kullanmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal", "cebir kullanmak suretiyle gece vakti işyeri dokunulmazlığını ihlal", "haberleşmenin engellenmesi", "kara ulaşım araçlarının engellenmesi" ve "hava ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" olmak üzere 6 suçtan toplamda 115'er yıl 10'ar ay hapis cezası verildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa