Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Zimbabve Devlet Başkanı istifa etti

        Zimbabve Parlamento Sözcüsü, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifa ettiğini açıkladı.Mugabe, istifa mektubunda yetkilerini kime devrettiğini belirtmedi.

        Zimbabve Parlementosu yeni devlet başkanın Çarşamba günü görevine başlayabilmesi için yasal süreç üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

        Sözcü Mudenda Parlamento'da yaptığı açıklamada, Mugabe'nin istifa mektubunu kendisine ilettiğini söyledi.

        İstifa açıklaması, Parlamento'da Mugabe hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla verilen önergenin görüşüldüğü sırada geldi.

        Ülkeyi 1980 yılından bu yana yöneten 93 yaşındaki politikacı, ordunun yönetime el koymasına karşın istifa etmeyi reddetmiş, bunun üzerine aleyhine büyük gösteriler düzenlenmişti.

        THERESA MAY: MUGABE'NİN İSTİFASI ZİMBABVE'YE ÖZGÜRLÜK ŞANSI VERDİ

        AA'nın haberine göre; İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

        İngiliz bakan, "Mugabe’nin çöküşünden dolayı üzülmüşüm gibi yapamayacağım. Ancak bu şimdi, potansiyellerle dolu güzel ülke için bir umut anı, bir dönüm noktası olabilir. İlk öncelik verilmesi gereken şey, anayasa uyarınca Zimbabve’nin özgür ve adil seçimlerle atanan meşru bir hükümete sahip olmasının sağlanmasıdır" ifadesini kullandı.

        Johnson, bu nedenle ülkesinin de bölgedeki uluslararası dostları ve ortaklarıyla bu amaç doğrultusunda Zimbabve’yi desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.

        HALK İSTİFA HABERİNİ SEVİNÇLE KARŞILADI

        Zimbabve'de eski Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifasını açıklamasının ardından halk kutlamalar için sokaklara döküldü. Araçlarıyla ve ellerinde taşıdıkları bayrak ve dövizlerle başkent Harare caddelerine inen halk, şarkılar söyledi ve dans etti. Kutlamalara ülkede yaşayan beyazlar da katılırken, caddelerdeki askeri araçlar dikkati çekti.

        YENİ DEVLET BAŞKANI MNANGAGWA OLACAK

        Hukuk Sekreteri Patrick Chinamasa'nın Reuters'a yaptığı açıklamalara göre, Zimbabve'nin eski başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa48 saat içinde Devlet Başkanı olarak yetkileri devralacak.Mnangagwa,Mugabe'nin 2018 yılının Eylül ayında yapılacak olan genel seçimlere kadar olan başkanlık süresi boyunca görevde olacak.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa