Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Yüzmek skolyozu düzeltir mi? Skolyozda hangi sporlar yapılmalı?

        Yıllardan beri birçok skolyozlu hastaya tedavi amaçlı olarak yüzme sporu ve yüzme egzersizleri verilmekte. Peki yüzme sporu gerçekten skolyoz hastalığının geçmesi için bir etken midir?

        Fizyoterapist Kadriye Şahin Yorgun, yüzme sporunun skolyoz üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan güncel araştırmaları anlattı.

        Tüm skolyozlu kişilerin ve ailelerinin merak ettiği konular arasında yüzme yeralıyor. Skolyozlu kişilere yüzme en çok tavsiye edilen egzersizler arasındadır. Eskiden yüzmenin skolyozun ilerlemesini yavaşlattığına hatta skolyoz açısını düşürdüğüne inanılmaktaydı. Ancak günümüz araştırmaları yüzmenin omurga problemlerini düzeltmede yardımcı olmadığını aksine, durumun daha da kötüye gitmesine neden olabileceğini göstermektedir.

        ISITILMIŞ YÜZME HAVUZU BİLE VÜCUT ASİMETRİSİNİ ETKİLİYOR!

        Erken dönem (doğumdan ilk 1 yaşına kadar geçen sürede) ısıtılmış kapalı yüzme havuzuyla tanışmış çocuklarda, tanışmamış olanlara oranla göğüs asimetrisinin ve skolyozun gelişme riskinin çok yüksek olduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda havuz suyunda bulunun kimyasalların beyin ve sinir sistemi üzerindeki zararlarının üzerinde de durulmuştur.

        Yüzme adolesan çağı olarak isimlendirilen ergenlik dönemlerinde skolyozu ve artmış kifoz-lordoz açısının (hyperkyphosis-hyperlordosis) düzeltmesi için çok sık tavsiye edilen sporlardan biri olmuştur. Ancak çalışmalar yine gösteriyor ki rekabet içeren yüzme sporu göğüs asimetrisini artırmaktadır. Bu durumun skolyoz açısını düşürmenin aksine, cobb açısını artırdığı ve skolyozu ilerlettiği düşünülmektedir.

        Yüzme; kifoz ve lordoz açısı artmış kişilere de sıkça tavsiye edilmesine rağmen yüzmenin beklenenin aksine torakal kifoz ve lumbal lordozu artırdığı gözlenmiştir. Aynı zamanda yüzmenin kadınlarda bel ağrı problemlerini de artırdığına dikkat çekmiştir.

        SPOR AKTİVİTESİ SEÇİLİRKEN UZMANA DANIŞILMALI!

        “Skolyoz tedavisinde yüzmenin etkisini araştıran çalışmalara devam edilmektedir. Ancak güncel olan yüzme sporunun skolyoz tedavisinde kesin bir çözüm olmadığının yanı sıra olumsuz etkileri de olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle tercih edilecek spor, dans veya sosyal aktivitelere karar verirken muhakkak bir uzman görüşünün alınması önerilmektedir.” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa