Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Sulusaray ilçesinde, çivi kullanılmadan ahşap ve kesme taştan yapılan Malum Seyit Camisi, 8 asırdır hizmet veriyor.

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, çandı yöntemiyle (çivi kullanılmadan) inşa edilen tarihi cami, Malum Seyit Tekke köyünde bulunuyor.

        Duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülen cami, mimari yapısıyla ziyaretçilerden ilgi görüyor. Caminin ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniğiyle işlenen geometrik desenler de dikkati çekiyor.

        Ahşap tavanlı ve kubbeli, dikdörtgen planlı cami, 8 asırdır hizmet veriyor.

        Malum Seyit Camisi imam hatibi Salim Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır burada görevli olduğunu söyledi.

        Caminin Selçuklular döneminde 1200'lü yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini anlatan Özdemir, "Selçuk Üniversitesi profesörlerinin yaptığı çalışmada, bölgede bu özelliklerde 3 çivisiz cami bulunduğu belirtildi. Bunlardan biri de bizim camimiz. Direkler birbirine çiviyle değil, 32 demir dövülerek geçmiş. Çivi kullanılmadan inşa edilmiş." dedi.

        Özdemir, 1940'ta çatı kısmı onarılan caminin, 1970'te ve son olarak 2006'da Vakıflar Genel Müdürlüğünce aslına uygun restore edildiğini bildirdi.

        Camiyi görmek için Almanya ve Fransa'dan gelenler olduğunu dile getiren Özdemir, "Öğretim üyeleri, özellikle Fransa'dan öğrenciler araştırma yapmak için geliyor. Haberdar olan turistler, çivisiz camiyi görmek için köyümüzü ziyaret ediyor." ifadelerini kullandı.

        Cami cemaatinden Adıdüzel Çalışkan ise caminin Selçuklu mimarisi eserlerinden olduğunu belirtti.

        Türkiye'de ender görülen çivisiz camilerden birinin köylerinde bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Çalışkan, camiye turistlerin ilgi gösterdiğini kaydetti.

        Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise 1200'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen Malum Seyit Camisi'nin vakıf eseri olduğunu bildirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Tokat İlçeleri
        Tüm Tokat Haberleri
         Tokat

        Tokat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa