Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu Sulusaray ilçesinde vatandaşlar, tarihle iç içe bulunmanın hem mutluluğunu hem de sorunlarını yaşıyor.

        Büyük bölümü Sebastapolis Antik Kenti üzerine kurulu 3 bin 500 nüfuslu Sulusaray ilçesinde, evleri tarihi yapıların hemen yanında olanlar, aynı zamanda sit alanında bulunması nedeniyle herhangi bir tadilat yapamıyor, onarımdan geçiremiyor.

        Menderes Mahallesi Muhtarı Mustafa Bağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin 1. derecede sit alanı olduğunu söyledi.

        Evlerinin bulunduğu bölgenin sit alanının içinde kaldığına dikkati çeken Bağlar, "Mahalle sakinlerimiz evlerinde hiçbir çalışma yapamıyor. Evlerde inşaat ve tadilat türü işlem yapmak yasak. Tarihle iç içe yaşamak çok güzel ama eskiyen evlerimiz yıkılacak diye korkuyoruz." dedi.

        Antik kent üzerindeki evlerle ilgili taşınma kararı alındığını bildiren Bağlar, bu kararın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

        İlçe sakinlerinden Nuh Genç de tarih üzerinde yaşadıklarına işaret ederek böyle olduğu için mutluluk duyduklarını ama bunun bazı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Genç, "Tarih üzerinde yaşamak güzel. Tabii bir de bunun zorlukları var. Evlerimizin bulunduğu alan 1. derece sit alanı. Bu nedenle evlerimizde tadilat gibi işlemler yapamıyoruz. İşlem yapmak için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin almak gerekiyor. İlçemizde yaşayanların en büyük sıkıntısı bu. Tarih üzerine kurulu ender yerlerden biriyiz." ifadelerini kullandı.

        Sebastapolis Antik Kenti'nin turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Genç, "İlçemizin taşınması için çalışmalar yapılıyor. İlçemiz başka bir alana taşınırsa antik kentin gün yüzüne çıkmasının önündeki engellerin kalkacağını düşünüyorum. Burası turizme kazandırılırsa çok iyi olur. İlçemize turist gelir. Tokat ve ilçemiz turistlerin gözdesi olur diye düşünüyorum." diye konuştu.

        İlçe sakinlerinden Seyit Ömer Aydın ise ilçedeki antik kentte süren kazılarda yıllardır çalıştığını anlatarak, "İlçe olarak tarih üzerinde yaşıyoruz ama bu konuda biraz dertliyiz. Burası 1. derecede sit alanı olduğu için yapı izni verilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

        - Evler TOKİ'nin yapacağı binalara taşınacak

        Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol da ilçedeki Sebastapolis Antik Kenti'nin Karadeniz Bölgesi'nin önemli tarihi yapılarından olduğunu söyledi.

        İlçenin büyük bölümünün antik kent üzerine kurulu olduğuna işaret eden Demirkol, şunları kaydetti:

        "Antik kentteki kazıların devam edebilmesi için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Bu da İl Özel İdaresinin kısıtlı kaynakları ile yapılmaya çalışılıyor. Köklü çözüm bulma anlamında önceki belediye başkanlarımız döneminde TOKİ'ye ayrılmış olan bir alan vardı. Burayı TOKİ'ye devrettik. Şu anda imar çalışmaları devam ediyor. İnşallah imar çalışmaları bittiğinde TOKİ bize dönüş yapacak. Sonra vatandaşlarımızla toplantı yaparak görüşeceğiz. Antik kent üzerindeki evleri TOKİ'nin yapacağı evlere taşıyacağız. Çünkü tarihin üzerindeki yapıların vatandaşlarımıza büyük külfeti var. Evler su alıyor, yıkılacak vaziyette, ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Vatandaşlarımız zor şartlarda yaşıyorlar. Çalışmamız ile inşallah bu duruma cevap vermiş olacağız."

        - Sebastapolis Antik Kenti

        Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kesin tarihi bilinmeyen Sebastapolis'un bazı kaynaklarda MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

        Roma İmparatoru Trajan zamanında MS 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kent, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük beş şehrinden biri olmuştu.

        Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybetti, zamanla da unutuldu.

        Tüm Yerel Haberler
        Tokat İlçeleri
        Tüm Tokat Haberleri
         Tokat

        Tokat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa