Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - Bunamanın en büyük nedeninin, alzaymır hastalığı olduğu bildirildi.

        Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zakir Koç, Dünya Alzaymır Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, demansın (bunama), kişinin aklını yitirmesi anlamına geldiğini belirtti.

        Bunamanın en büyük nedeninin alzaymır hastalığı olduğunu dile getiren Koç, şunları kaydetti:

        "Beynin bazı bölgelerinde proteinler biriktiği için beyindeki sinir hücreleri hasar görür, haberci kimyasal maddeler azalır, sonuçta bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar. Alzaymır hastalığı genellikle yaşlılıkta görülür. 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzaymır hastası bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzaymır hastalığı bulaşıcı veya kalıtsal bir hastalık değildir ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir. Alzaymır hastalığı bunamanın en büyük nedenidir ancak benzer belirtiler veren başka hastalıklar da bulunmaktadır. Bu nedenle alzaymır hastalığın diğer bunama nedenlerinden tam olarak ayırt edilmesi gereklidir. Sinir hastalıkları uzmanları, yani nörologlar çeşitli testler, beyin filmleri ve laboratuvar tetkikleri sayesinde bugün büyük oranda kesin teşhis koyabilmektedir."

        Koç, alzaymır hastalının ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu belirten Koç, "Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü gibi belirtiler verir. Huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma, hayaller görme, depresyon zamanla gelişebilir. Alzaymır hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Edirne İlçeleri
        Tüm Edirne Haberleri
         Edirne

        Edirne

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa