Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Dünya fındık üretiminin ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2015-2016 ihracat döneminde en fazla fındığı son 5 sezonda olduğu gibi yine Almanya'ya ihraç etti.

        Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerine göre, Türkiye, geçen sezon 101 ülkeye 249 bin 681 ton fındık ihraç ederek karşılığında 2 milyar 280 milyon dolar gelir sağladı.

        Türkiye'nin 2015-2016 ihracat döneminde en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında son sezonlarda olduğu gibi ilk 3 sırayı Almanya, İtalya ve Fransa aldı.

        Geçen sezon Türkiye toplam ihracatının yüzde 23,41'ini Almanya'ya gerçekleştirilirken, bu ülke, 2015-2016 döneminde de son 5 sezonda olduğu gibi lider ülke konumunu bırakmadı. Almanya'ya 58 bin 460 ton fındık ihraç eden Türkiye, bunun karşılığında 542 milyon 711 bin dolar gelir kazandı.

        Türkiye'nin fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında ikinciliği yine son 5 sezondur elinde bulunduran İtalya aldı. İtalya'ya yapılan ihracat miktarı 56 bin 819 ton olurken, bu ülkeyi 23 bin 500 ton ile Fransa izledi.

        2009-2010 sezonundan bu yana Türkiye'nin en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralaması Almanya, İtalya ve Fransa olarak gerçekleşiyor.

        - Mozambik'e 30 kilogram fındık satışı

        Türkiye, geçen sezon en az fındık ihracatını 30 kilogramla Mozambik'e gerçekleştirdi. Bu ülkeyi 135 kilogramla Afganistan, 293 kilogramla da Kongo izledi.

        2015-2016 ihracat döneminde Türkiye ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine fındık satarken, Afrika ve Güney Amerika'da yer alan birçok ülkeye de fındık sattı.

        - Çin'e yapılan ihracatta büyük artış

        Son yıllarda Türkiye'nin en büyük fındık pazarlarından biri haline gelen Çin'e yapılan ihracat da önceki sezona göre yüzde 300'ün üzerinde arttı. 2014-2015 ihracat döneminde bir milyon 504 bin kilogram fındık ihracatı gerçekleştirilen Çin, geçen sezon ise alım miktarını 4 milyon 866 bin kilograma çıkarttı.

        Geçen sezon en fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında 9. sıraya çıkan Çin, 2014-2015 döneminde ise 20. sırada yer almıştı.

        - İhracatçının hedefi yeni pazarlar

        Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin Türkiye'nin en büyük fındık ihracat pazarı olduğunu söyledi.

        AB ülkelerinin her yıl en fazla fındık satılan ülkeler olmayı sürdürdüğünü ifade eden Sevinç, "Türkiye'nin yıllardır en büyük pazarı AB ülkeleridir. Buralarda markalı ürünler üretildiği için Türk fındığından vazgeçemiyorlar." dedi.

        Sevinç, Fındık Tanıtım Grubu'nun başta Çin olmak üzere yeni pazarlar oluşturmak için yoğun çabalar harcadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Esas amacımız, AB ülkelerinin dışına fındığı yaygınlaştırabilmek. İşte Fındık Tanıtım Grubu'nun kuruluş ve faaliyet amacı da bu ama ne yazık ki uygulanan politikalar, toplumdaki popülist yaklaşımlar buna müsaade etmiyor. Yeni pazarlara girebilmek için bol ürün lazım. İstikrarlı piyasa lazım. Şu anda Çin dışında istediğimiz düzeyde yeni pazarlara açılım söz konusu değil. Çin'deki rakamlar çok yetersiz ancak geçmiş yıllara oranla çok ciddi artış söz konusu. Yeni pazarlar oluşturmak amacıyla çalışmalarımız hızla devam ediyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Giresun İlçeleri
        Tüm Giresun Haberleri
         Giresun

        Giresun

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa