Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOBANBEY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Suriye'nin Çobanbey ilçesinde terör örgütü DAEŞ'ten kurtardığı köylerin sakinleri, yaşadıkları dehşet dolu günleri anlattı.

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı devam ederken, DAEŞ'ten kurtarılan köylerin sakinleri, kötü günleri geride bırakmaya çalışıyor.

        ÖSO tarafından oluşturulan birçok kontrol noktasından geçilerek ulaşılabilen köylerde, yol kenarlarında oluşturulan toprak siperler göze çarpıyor. Evlerin, küçük dükkanların, cami ve okulların harabeye döndüğü köylerde, sokaklarda az sayıda çocuk ve yaşlı erkek görülüyor. ÖSO bayraklarının hemen her sokağın başında dalgalandığı köylerde DAEŞ'in pek çok duvara simgelerini çizdiği gözleniyor.

        AA ekibinin, Çobanbey ilçesinde ÖSO tarafından kurtarılan köylerden birinde ulaştığı hane sakinleri, terör örgütünün yaptıklarını anlattı. Bir yıldır DAEŞ terörü altında yaşamak zorunda kalan halk, röportaj yapmayı köy isimlerinin verilmemesi ve yüzlerinin görüntülenmemesi şartıyla kabul etti.

        Köy sakinleri, geride kalan bir yılı "açık hava hapishanesi dönemi" olarak tanımlayarak, yaşadıklarını asla unutmayacaklarını belirtti.

        - "Av köpeği gibi kokladılar"

        ÖSO'nun 2 gün önce kurtardığı 50 haneli köyün 65 yaşındaki Türkmen köy sakini, DAEŞ bölgeye ilk geldiğinde hiçbirinin evlerini terk etmek istemediğini söyledi.

        Türkmen köylü, yaşadığı dehşeti şu sözlerle anlattı:

        "Bir yıl sonra çok şükür bu beladan kurtulduk ama tehlike devam ediyor. Hemen karşımızdaki köy halen onlarda. İlk olarak evlerimizden televizyon ve telefonları topladılar. 'Sakallarınızı uzatacaksınız.' dediler. Sigarayı yasakladılar, kendileri haşhaş içtiler. Her gün sigara içip içmediğimizi kontrol ettiler. Av köpeği gibi ağzımızı koklayıp durdular. Bir gün sakalımı kestim. Üzerine 40 kırbaç attılar. Bir anda toplayıp namaza götürürlerdi. Korkudan abdestsiz namaz kıldığımız oldu."

        - "Boynuna dinamit koyup patlattılar"

        Türkmen köylü, DAEŞ'in sivilleri acımasız biçimde cezalandırdığını belirterek, "Gözümün önünde birinin boynuna dinamit koyup patlattılar. O anlar gözümüzün önünden gitmiyor. İşkenceler anlatmakla bitmez. Bunları birkaç günde unutmak mümkün değil. DAEŞ tekrar gelir diye sakalımı kesmiyorum" ifadelerini kullandı.

        30 yaşlarındaki köy sakini de "Bir yıldır dünyayla irtibatımız kesikti. İnternet yasaktı. Televizyon yasaktı. Her şey yasaktı. DAEŞ buralardan iyice uzaklaştırılmadan bizim korkumuz geçmez." diye konuştu.

        DAEŞ terörünü yaşayan bir başka köyde ise ısrarlı sorulara rağmen örgütün geri dönebileceği endişesini taşıyan vatandaşlar, yaşadıklarını anlatmaktan kaçındı.

        Diğer taraftan, çadırlarda kalan bazı sakinler, DAEŞ tehdidinin tamamen uzaklaştırıldığından emin olduktan sonra evlerine dönmek istediklerini kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Hatay İlçeleri
        Tüm Hatay Haberleri
         Hatay

        Hatay

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa