Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi Gaziantep'te iş dünyasında sevinçle karşılandı.

        Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklanan Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesini önemli bulduklarını belirtti.

        Söz konusu paketle, bölgede yatırım ve istihdam açığını kapatmak amacıyla birçok alanda teşvik verildiğini vurgulayan Konukoğlu, sanayi yatırımları açısından da yeni bir yaklaşımın benimsendiğini anlattı.

        23 ilde cazibe merkezi oluşturulacağını aktaran Konukoğlu, yatırım yapmak isteyenlere yatırım yerinin bedava verileceğini, ihtiyaç duyulan fabrikayı devletin kuracağını, makine ve teçhizat alımına sıfır faizli kredi sunulacağını, kamu alım garantisi verileceğini dile getirdi.

        Konukoğlu, böylece güçlenen sanayi sektörünün bölgenin büyümesini ivmeleyeceğini söyledi.

        Yatırımların gerçekleştirilmesi için güven ortamının önemli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti:

        "Bölgede güven ve huzur ortamının sürekliliği sağlandığında bu teşvik paketleri çok hızlı şekilde amacına ulaşacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kamu ve özel sektör el ele vererek yatırımları artırabilirsek, oluşacak refah artışı tüm Türkiye'ye yansıyacaktır. Bu nedenle hükümetimiz, terörle mücadeleye sonuna kadar kararlılıkla devam etmelidir."

        Bölgenin lokomotif şehri Gaziantep'in bugüne kadar özel sektör tarafından yapılan yatırımlarla büyüdüğünü, güçlü istihdam yaratma kapasitesiyle bölgede sosyal barışın da teminatı olduğunu belirten Konukoğlu, buna karşılık Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çalkantıların ve artan terör olaylarının şehrin ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.

        - "Destekten Gaziantep de yararlandırılmalı"

        GSO Başkanı Konukoğlu, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi kapsamında özellikle cazibe merkezlerine tanınan teşviklerden Gaziantep de etkin bir şekilde yararlandırılmalıdır. Sınır illerimiz Kilis ve Hatay da cazibe merkezlerinden sayılarak yeni paketle sağlanacak yatırım desteklerinden faydalandırılmalıdır. Ayrıca, buradaki mevcut çalışan şirketler teşvik kapsamına alınmalıdır. Böylece teşvik mekanizmasıyla bu şehirlerin ekonomik dinamikleri harekete geçirilerek, bölgenin ekonomik-sosyal kalkınmasını bütüncül olarak gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

        - GTO Başkanı Bartık

        Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da Türkiye'nin terör belasından kurtulmasının yatırım ve istihdamla mümkün olacağına değindi.

        Bartık, bölgenin yıllarca işsizlik, terör ve göçle anıldığına işaret ederek, bu sorunların çözümü için yatırımın şart olduğunu vurguladı.

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da güvenlik sorununun çözülmesi halinde yatırım üstüne yatırım yapılacağını kaydeden Bartık, şöyle devam etti:

        "Başbakanımızın sıraladığı maddeler daha önce tatbik edilmiş olsaydı, belki bugün terörü, güvenliği, işsizliği konuşmayacaktık. Hükümetimizin bu hamlesi, iş dünyasından karşılık bulacaktır. Özellikle bölgeden büyükşehirlere göçüp önemli işlere imza atan iş adamlarını bölgeye yatırıma davet ediyoruz. Onların atacağı ilk adım, diğerleri için örnek teşkil edecektir. Artık Doğu ve Güneydoğu'nun yatırımlar, turizm ve başarı hikayeleriyle anılmasını istiyoruz. Bölge halkı bunu hak ediyor."

        Bölgede ticari hayatın ve turizmin zenginleşmesi amacıyla Gaziantep Ticaret Odasının öncülüğünde Hatay, Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odalarıyla "Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu"nu kurduklarını dikkati çeken Bartık, bölge odalarıyla 3 aylık dilimlerde bir araya gelerek yapılacak çalışmaları masaya yatırdıklarını aktardı.

        İki yıldan beri devam eden buluşmaların tek amacının bölgeyi her anlamda ileriye taşımak olduğunu aktaran Bartık, bu anlamda Başbakan'ın yatırım teşvik paketinin çok anlamlı olduğunu bildirdi.

        Bölgede yatırım teşvikleri kapsamında yatırım yerinin bedava verilecek olmasının, makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi kullanımının yatırımın önündeki engelleri bertaraf edeceğine işaret eden Bartık, bu kapsamda temeli atılacak fabrikaların bacalarından huzur dumanlarının tüteceğini belirtti.

        Geçmişten bugüne Doğu ve Güneydoğu'nun hayvancılığın merkezi olduğunu anlatan Eyüp Bartık, terör nedeniyle bu alanda da sorunlar yaşandığını belirterek, "Hayvancılığın geliştirilmesi için sağlanacak desteğin hayata geçirilmesi halinde bu bölge yeniden hayvancılıkta zirve yapacaktır. Buna tüm kalbimle inanıyorum." dedi.

        Türkiye'nin birlik ve beraberlikle önündeki engelleri tek tek aştığını vurgulayan Bartık, ülkenin batısından doğusuna daha fazla kenetlenerek Türkiye'yi hedeflerine ulaştıracağına inandığını kaydetti.

        - GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz

        Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da Türkiye'nin terörün bertaraf edilmesi amacıyla milyarca lira harcadığını belirtti. Çıkmaz, ülkenin kalkınmasını ve büyümesini istemeyen bu şer odaklarının ülkenin Doğu ve Güneydoğu'sunda gerçekleştirdikleri eylemlerle yatırımlara engel olmak istediğini dile getirdi.

        Çıkmaz, hükümetlerin bu sorunun çözümü adına önemli adımlar attığını ancak çözümün tam anlamıyla sağlanamadığını kaydetti.

        Başkan Çıkmaz, Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı yatırım hamlesinin hem Doğu ve Güneydoğu hem de ülkenin geneli için çok değerli olduğunu vurguladı.

        Çıkmaz, şöyle devam etti:

        "Terör nedeniyle yaşadığı şehirde yatırım yapamayan iş adamlarımız ne yazık ki topraklarını terk edip başka şehirlere göçtü. Bu iş adamları bulunduğu şehirlere yatırım yaparak önemli işlere imza attı. Doğu ve Güneydoğu'nun terörden temizlenmesi halinde bu insanlar, kendi şehirlerine de önemli yatırımlar yapacaktır. Bu yatırımlar da ülkenin bütünlüğü adına çok değerli olacaktır."

        Türkiye'nin gelecek adına önemli hedefleri olduğunu bulunduğunu belirten Abdülkadir Çıkmaz, "Ülkemizin bu hedeflere ulaşabilmesi için güvenlik sorununu çözmesi gerekmektedir. Başbakan'ın Diyarbakır çıkarması bu anlamda bir milattır. Türkiye'nin hedeflediği noktalara ulaşması daha fazla yatırım ve ihracatla olacaktır. Biz bunu çok rahat yapacak güce sahibiz." diye konuştu.

        Çıkmaz, Türkiye'nin hedeflediği noktalara ulaşmasının daha fazla yatırım ve ihracatla mümkün olacağını dile getirerek, "Özellikle sabit sermaye yatırımları konusunda verilecek desteğin bölgenin geleceği için hayati öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca, bölgede devletimizin gerçekleştireceği güvenlik ve sosyal destek yatırımlarıyla birlikte düşünüldüğünde, yatırım destek hamlesinin bölgenin huzur ve refahıyla ülkemizin güvenlik ve selameti açısından önemli bir unsur olduğu düşüncesindeyiz." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa