Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUŞ (AA) - Arıcılar, zengin bitki örtüsüne sahip Muş Ovası'nda bal toplamaya başladı.

        Arıcılar, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldıkları destekle ürettikleri karakovan, petek ve süzme balları satışa sunmak amacıyla depolamaya başladı.

        Bal Üreticileri Birliği Başkanı Aydın Bağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl bal üretiminde, geçen yıllara oranla yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi.

        Bu sene Muş Ovası'nda istenen verimi alamadıklarını belirten Bağlam, "Birliğimize kayıtlı 50 üyemiz var. Bu üyelerimizle 150 ton bal üretmemiz gerekirken ancak bu yıl üretimde yaşanan düşüşten dolayı istediğimiz verimi alamadık. Muş'ta yıllık bal üretim kapasitesi 630 tondur. Bu yıl 300 ton civarına düştü. Elde ettiğimiz balları depolarımızda dinlendiriyoruz. Ambalajdan sonra satışa sunuyoruz." diye konuştu.

        Hasadın tamamlanmasıyla arıları kışlatmak için batıya ve güneydeki illere gideceklerini bildiren Bağlam, 15 gün içinde bal hasadının sona ereceğini belirtti.

        Ayrıca sahte balların piyasaya hakiki bal diye sürülmesine karşı olduklarını vurgulayan Bağlam, şöyle konuştu:

        "En çok şikayet ettiğimiz konulardan biri sahte bal. Mısır şurubu çok yaygın şekilde satılıyor. 'Glikoz veya mısır şurubu satılmasın' demiyoruz. Mısır şurubunu bal diye satanlara tepkiliyiz. Yetkililerin denetimleri arttırmasını rica ediyoruz. Kahvaltı salonları, oteller ve restoranların, mısır şurubuyla hakiki balı birbirinden ayırmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın arıcı ve bal üreticileri birliklerinin uyarılarını dinlemesini istiyoruz. Sahte ballarla insanların sağlığıyla oynanıyor. İlde satış noktaları belirleyeceğiz. İnsanlarımız o noktalardan güvenli şekilde bal alabilecekler."

        Hakiki karakovan balını yaklaşık 120 liradan satışa sunduklarını kaydeden Bağlam, petek balını 25, süzme balıysa 25 ile 50 lira arasında değişen fiyatlarda sattıklarını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muş haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muş Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Muş İlçeleri
        Tüm Muş Haberleri
         Muş

        Muş

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa