Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA (AA) - NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde 50 yıldır terzilikle uğraşan ve babasından kalan yaklaşık 100 yıllık dikiş makinesi ile mesleğini sürdüren Yaşar Öztemel, diktiği "nostaljik" çizgili pijamalar ile de geçmişin izlerini bugüne taşıyor.

        İlçede Hacı Hasan Mahallesi Tahtacı Pınar Sokağı'ndaki dükkanında 1966 yılından beri terzilik yapan 67 yaşındaki Yaşar Öztemel, 1900'lü yıllardan kaldığı tahmin edilen baba yadigarı dikiş makinesi ile çizgili pijamalar üretiyor.

        Asırlık "ekmek teknesi"ne gözü gibi bakan Öztemel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği terziliği ayakla çalışan yaklaşık 100 yıllık dikiş makinesiyle icra ettiğini söyledi.

        Babasının evlatlarını terzilikten elde ettiği gelirle büyüttüğünü, kendisinin de çocuklarını bu meslek sayesinde yetiştirdiğini ifade eden Öztemel, şöyle konuştu:

        "Babam Mehmet Öztemel, 2000 yılında 90 yaşında hayatını kaybetti. Çocukluk yaşlarımda ben de babamla birlikte terzilik yapmaya başlamıştım. Baba yadigarı iş yerimde hala baba yadigarı yaklaşık 100 yıllık dikiş makinesi ile çalışıyorum. Rahmetlik babam 'Bu dikiş makinesini Çanakkale'ye götürdüm ve onunla askerlik yaptık' derdi. 100 yıllık olmasına rağmen yeni dikiş makinelerinden daha iyi çalışıyor. Yıllarca geçimimi terzilik mesleği ile yaptım, çocuklarımı bu meslek ile ev, ocak sahibi yaptım. Sağlığım müsaade ettiği sürece baba yadigarı bu mesleği sürdüreceğim."

        Terzilerin popülerliğini yitirdiğini ve toplumun hazır giyim ürünlerine yöneldiğini anımsatan Öztemel, Demirci'de eskiden 30'a yakın terzi olduğunu bu sayının artık bir elin parmağını geçmediğini ve çırak yetiştiremediklerini kaydetti.

        - Çizgili pijama dikiyor

        Dükkanında diktiği kıyafetlerin önemli bölümünü çizgili pijamaların oluşturduğunu aktaran Öztemel, şu bilgileri aktardı:

        "Türkiye'de bir döneme damgasını vuran ve herkes tarafından ilgi gören çizgili pijamaları dikmeye devam ediyorum. Günümüzde bu pijamaları pek isteyen yok. Eski yıllarda bu pijamaları kullananlar bugün hala daha sipariş vererek diktiriyor. Eski yıllarda sünnet çocuklarına bu pijamalardan takım olarak dikilirdi. Bu pijamanın en büyük özelliği giyen kişiyi terletmez. Bir pijamanın maliyeti 10 ila 15 lira arasında değişiyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Manisa İlçeleri
        Tüm Manisa Haberleri
         Manisa

        Manisa

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa