Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale'nin Delice ilçesinde Roma dönemine ait M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir villaya ait mozaik bulundu.

        İlçeye bağlı Elmalı köyü Çataloluk mevkisinde geçen yıl buğday tarlasında yağışlar sonrasında oluşan selin ortaya çıkardığı kazı alanında 48 metrekarelik mozaik tespit edildi. Roma dönemine ait olduğu belirlenen mozaikte, Orpheus'un sol elinde lir çalar şeklinde, sol tarafta sırttan, altta asasına yaslanarak oturmuş bir erkek, sağ tarafta ise her iki eli yana açılmış bir kadın figürünün resmedildiği tespit edildi.

        Kazı çalışma alanında incelemelerde bulunan Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı alanında kurtarma çalışmaları yapıldığını söyledi.

        Tarlada buğday ekili olduğu için tam olarak altında ne olduğunu bilemediklerini ifade eden Haktankaçmaz, "Buğday hasadı yapıldıktan sonra Ankara’dan gelen ekipler değerlendirme yapacak. Roma döneminde 2. yüzyılda zenginleşmeyle beraber Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bu tür varlıklı insanların evlerinde mozaiklerle, sanat harikası küçücük taşları bir araya getirerek yaptıkları Yunan mitolojisindeki kahramanları olayları anlatan eserleri sahnelemişler." diye konuştu.

        Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeoloğu Mustafa Metin ise Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazı çalışması yaptıklarını vurguladı.

        Kazıda yaklaşık 48 metrekarelik mozaik alan tespit edildiğini ve bunun 20 metrekaresinin tahrip edildiğini aktaran Metin, şunları kaydetti:

        "Bu çalışmada villanın ziyafet salonuna ait mozaik taban ele geçti. Mozaik tabanın merkezinde Orpheus resmedilmiş. Fosilet kenarında da hayvan figürleri var. Muhtemelen Persofone ve Hadesle ilgili figürler olabilir. Bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Daha sonra bu çalışmaları Ankara bölge laboratuvarı uzmanları tarafından mozaikler sağlamlaştırılacak ve kaldırılarak Ankara'ya götürülecek. Diğer kırılmış parçalarla birlikte onarılarak sergiye çıkarmayı planlıyoruz. Buradaki mozaiklerin M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırıkkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırıkkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kırıkkale İlçeleri
        Tüm Kırıkkale Haberleri
         Kırıkkale

        Kırıkkale

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa