Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da bulunan, nesli tükenme tehlikesi altındaki toy kuşuna ait olduğu sanılan yumurta korumaya alındı.

        Alınan bilgiye göre, Kızılırmak ilçesine bağlı Hallaçlı köyünde kaz yetiştiriciliği yapan Ömer Dellal'a, bir yakını tarafından tarlada bulunan kuş yumurtası getirildi. Yaptığı araştırmada, yumurtanın nesli tükenme tehlikesi altındaki toy kuşuna ait olduğunu tahmin eden Dellal, yumurtayı kuluçka makinesine koydu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çankırı Şubesini arayan Dellal, yumurtayı yetkililere teslim etti.

        Dellal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teyzesinin eşinin tarlada farklı bir yumurta bulup kendisine getirdiğini söyledi.

        Yumurtayla ilgili kısa bir araştırma yaptığını belirten Dellal, "Araştırmam ve toy kuşunu bilenlerle yaptığım istişare sonucunda yumurtanın toy kuşu yumurtası olabileceğine kanaat getirdik. Yumurtanın başına bir şey gelmemesi için hemen kuluçka makinesine yerleştirdim." dedi.

        Daha sonra yetkilileri arayarak durumu bildirdiğini anlatan Dellal, gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çankırı Şube yetkililerine yumurtayı teslim ettiğini kaydetti.

        Bölgede uzun zamandır toy kuşuna rastlanmadığını dile getiren Dellal, "70-80 yaşındaki amcalar, eskiden burada toy kuşlarının olduğunu, sürüler halinde gezdiklerini söylüyorlardı. Toy kuşu, 30-40 yıldır bölgede görülmüyor. Teyzemin eşi bu yumurtayı getirince hepimiz çok heyecanlandık. Aynı yerde kırılmış başka yumurtalara da rastladık. İnşallah yumurtadan toy kuşu çıkar." diye konuştu.

        - "Kuluçka makinesine yerleştirildi"

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan da uzun zamandır bölgede toy kuşuna rastlanmadığına dikkati çekti.

        Kendilerine teslim edilen yumurtanın demonstrasyon merkezindeki kuluçka makinesine yerleştirildiğini belirten Kozan, "Umarız yumurtada herhangi bir sorun yaşanmaz ve sorunsuz bir şekilde sonucu görürüz" ifadesini kullandı.

        Kozan, sayıları kesin bilinmemekle Türkiye'de de az sayıda toy kuşu bulunduğunun bilindiğini sözlerine ekledi.

        - Toy kuşu

        Toy kuşları, Moğolistan'dan İspanya'ya kadar varan geniş bir coğrafyada görülebiliyor. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan toy kuşları, yem aramak için genellikle tarlaları ve kırları tercih ediyor ve yumurtalarını buralarda bırakıyor.

        Uçabilen en büyük kuş türü olan toy kuşlarının erkeklerinin kanat açıklığı 260 santimetreye, ağırlıkları ise 18 kilograma kadar ulaşabiliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çankırı haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çankırı Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çankırı İlçeleri
        Tüm Çankırı Haberleri
         Çankırı

        Çankırı

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa