Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RİZE (AA) - Rize'de bir grup, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi'nin durdurulması istemiyle basın açıklaması yaptı.

        Hemşin TOKİ Konutları Meydanı'nda toplanan grup, projeyi protesto eden pankart ve dövizler açarak slogan attı.

        Grup adına açıklama yapan Havva Akbin, kendilerinin yayla yaşantısının kültür mirasçıları olduklarını belirterek, Hemşinlilerin yüzyıllardır yayla kültürünü günümüze taşımış bir topluluk olduğunu söyledi.

        Bu mirası gelecek nesillere aktarabilmek için yaylalarda varlık bulan yaşantıyı, bozulmadan sürdürmek istediklerini belirten Akbin, "Yoğun tartışmalara neden olan Yeşil Yol Projesi'nin yaylalarımızı talan edip bizi yaylalarımızdan uzaklaştıracağını düşünmekteyiz. Bizler yola karşı bireyler değiliz. Her yaylamızın yolunun olmasını, bu yolları kullanarak yaylalarımıza rahat şekilde ulaşabilmeyi istemekteyiz" dedi.

        Akbin, bugün tüm yaylalara ulaşan yolların bulunduğunu savunarak, "Yıllardır bu yolların düzeltilmesi için çaba harcamaktayız. Yolların düzeltilmesiyle ilgili taleplerimiz cevapsız kalırken şu an halktan uzak olarak planlanan Yeşil Yol Projesi'nin ne amaçla yapıldığını bilmekteyiz" ifadesini kullandı.

        Projenin planlayıcısı, finansörü ve uygulayıcısı konumundaki DOKAP'ın (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı), seçilmiş yayları birleştirerek çevresinde turizm tesisleri yapacağını öne süren Akbin, şunları kaydetti:

        "Yaylalarımızda, 40 tane turistik bölgede tesisler yapılarak turizm potansiyelinin artırılacağını biliyoruz. Yöre halkı yapılan bu tesislerle istihdamın artacağını düşünmektedir ancak proje kapsamında yaylalarımıza yapılacak bu tesisler yatırımcılar tarafından paylaşılacaktır. Yöre halkına ise hiçbir fayda getirmeyecektir. Yüzyıllardır yaylada varlık bulan yaylacılara tapu bile verilmezken dış yatırımcıların bölgeye gelip konuşlanması hedeflenmektedir. Böylece dağların gerçek sahibi yaylacılar yerlerinden edilecektir."

        Konuşmaların ardından bir süre tulum eşliğinde slogan atarak yürüyen grup, Hemşin Parkı'nda horon oynadı.

        Gruptakiler, daha sonra olaysız dağıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Rize haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Rize Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Rize İlçeleri
        Tüm Rize Haberleri
         Rize

        Rize

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa