Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKA KOAH'a dikkat çekti

        (Fotoğraflı)

        GAZİANTEP (İHA) - Özel Gaziantep Anka Hastanesi, 16 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) günü nedeniyle bir Alışveriş Merkezi'nde stant açtı.

        Ciddi bir akciğer hastalığı olan KOAH'a karşı farkındalığı artırmak için Özel Gaziantep Anka Hastanesi tarafından açılan standa, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Stantta, Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nin sağlık görevlileri tarafından vatandaşlara hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemler, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler verilerek, broşür dağıtıldı. Standı ziyaret edenlere, ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi (SFT) ölçümleri de yapıldı. Özellikle sigara içenlere uygulanan solunum fonksiyon testinde riskli sonuç görülenler,uzman bir hekime başvurmaları konusunda uyarıldı. Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemler, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri konusunda "Halk arasında kronik bronşit olarak da bilinen KOAH, son derece sinsi şekilde ilerleyen tehlikeli bir hastalıktır.WHO (Dünya Sağlık Örgütü) raporuna göre, ölüm nedenleri arasında 4'üncü sırada yer almakta olan KOAH, tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok hastalıkta olduğu gibi KOAH'ta da erken teşhis çok önemli. Erken teşhiste önlenebilir bu hastalığa, geç teşhis konulduğu zaman akciğerlerin önemli bir kısmı fonksiyon kaybına uğramaktadır. KOAH gelişiminde en önemli risk faktörü sigaradır. Diğer yandan hava kirliliği, genetik faktörler, işyerindeki endüstriyel gazlar, dumanlar ve tozlarla temas içinde olmak, solunum yolu enfeksiyonları da hastalığa neden olmaktadır. Bunun yanı sıra , çocukluk çağında anne ve babanın sigara kullanımına bağlı olarak pasif sigara içimi sonucu ileri yaşlarda KOAH gelişme riski artmaktadır" dedi.

        KOAH'ın belirtileri

        KOAH'ın en önemli belirtilerinin nefes darlığı, öksürük ve balgam olduğunu söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılmasının KOAH'a ilişkin erken tanıyı zorlaştırdığını dile getirdi. Dr. Belgin İkidağ, "Hastalık nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açar. Ancak bu yakınmalar ani başlayıp, kısa süren, gelip geçici bir şekilde olmayıp, aylarca, yıllarca devam eden ve giderek artan bir seyir gösterir. KOAH teşhisi konan kişilerin büyük çoğunluğu sigara içen ya da çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerden oluşmaktadır. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için, KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar. İleri düzey KOAH hastalarının yürürken, otururken hatta dinlenirken bile nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor. Erken teşhis, uygun ve doğru tedavi yöntemleri ile hastalığı kontrol altına almak mümkün" diye konuştu.

        İkidağ, KOAH hastalarını yaşamlarını kolaylaştırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doğru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları konusunda da uyarılarda bulundu.

        (LO-SD-Y)

        17.11.2017 14:09:08 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa