Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede yeni dönem

        - Mücadele savaşçı larvalarla yapılacak

        (Fotoğraflı)

        Ali Osman Çatana

        DÜZCE (İHA) - Fındık bahçelerinde Düzceli üreticilerin baş belası olan Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı biyolojik mücadele başladı. Pilot bölge seçilen Gümüşova Elmacık Köyü'nde fındık bahçesine kelebeğin doğal düşmanı böcek lavaları salındı.

        Düzce'nin Gümüşova İlçesi'nde fındıkta Amerikan Beyaz Kelebeği ile biyolojik mücadele başlatıldı. Pilot bölge seçilen Gümüşova Elmacık köyünde, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi işbirliğinde uygulama hayata geçirildi.

        Düzce Üniversitesi Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz'in gerçekleştirdiği uygulama öncesinde, zararlının mücadele zamanına karar vermek için ışık tuzakları kuruldu. Işık tuzakları, gece aktif gündüzleri dinlenme halinde olan Amerikan beyaz kelebeğini yakalamak için tercih edildi.

        Beyaz kelebeğin ilk dölüne karşı başarılı mücadele gerçekleştirildiğini söyleyen Öztemiz, ikinci dölün zamanlamasını anlatarak, doğru zamanda doğru mücadele ile zararlıya karşı başarılı olunacağını belirtti.

        Fındık bahçesinde biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek salındığını söyleyen Öztemiz, bu böceklerin kelebeğin yumurtasını parazitleyeceğini böylece daha yumurta halindeyken böcekle mücadele başlayacağını dile getirdi. Öztemiz, Amerikan beyaz kelebeğinin birçok doğal düşmanı olduğunu da belirtti.

        Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Elmacık Köyü'nde Amerikan Beyaz kelebeğinin yoğun şekilde görüldüğünü söylerken, mücadelede için yapılanları anlattı. Köyün her yerine tuzak kurulduğunu söyleyen Tavlı, bir tuzağa yaklaşık 500 kelebeğin yakalandığını belirtti.

        Açıklamaların ardından Amerikan Beyaz Kelebeği'nin yumurtalarına girecek olan larvaların bulunduğu küçük kartonlar fındık ağaçlarına takıldı.

        (AOÇ-AY)

        28.07.2017 11:22:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Düzce haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Düzce Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Düzce İlçeleri
        Tüm Düzce Haberleri
         Düzce

        Düzce

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa