Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tesadüfen başladığı iş mesleği oldu

        - İlçede gençler, düğün davetiyesi dağıtarak aldıkları bahşişle aile bütçelerine katkı sağlıyor

        (Fotoğraflı)

        Geylani Adıyaman

        BİTLİS (İHA) – Bitlis'in Ahlat ilçesinde bir arkadaşının ricasıyla düğün davetiyesi dağıtmaya başlayan evli ve bir çocuk babası Selami Sevmez (29), tesadüfen başladığı davetiye dağıtmayı meslek edinerek geçimini sağlıyor.

        Ahlat'ta uzun zamandan beri düğün davetiyelerini vatandaşlara dağıtan Sevmez, bir taraftan ilçenin asırlık geleneğini yaşatırken diğer taraftan da davetiyelerden aldığı ücret ve bahşişlerle geçimini sağlıyor. İlçede uzun yıllardır düğün davetiyesi dağıtan ve aile ekonomisine katkıda bulunan bir çocuk babası Sevmez, düğün davetiyesi dağıtarak geçimini sağladığını söyledi. İlçedeki vatandaşları çok iyi tanıdığını ve davetiye dağıtımında tercih edildiğini belirten Sevmez, "Bu işe bir arkadaşın davetiyesini dağıtmakla başladım. Artık yıllardır davetiye dağıta dağıta vatandaşın hangi kahvede, mahallede, evde ve sokakta olduğunu ezberledim. Vatandaşın hangi mekanlarda olduğunu daha iyi biliyorum. Bu nedenle davetiye dağıtımını çok hızlı bir şekilde yapıyorum. Bu sayede düğünü olan vatandaşlar davetiyelerini dağıtmak için beni tercih ediyorlar. Düğün yapacak aile, önceden gelip tarihini söylüyor ve ona göre müsaitsem dağıtıyorum. Vatandaşların da güvenini kazanmışım. Almış olduğum davetiyelerden dağıtamadıklarım olduğu zaman düğünden birkaç gün önce düğün sahibine teslim ediyorum ki davetiyeler yerine ulaşsın. Yaz sezonunda oldukça yoğun oluyorum. Haftada 2-3 düğün davetiyesi dağıttığım da oluyor. Bu iş artık mesleğim oldu. Dağıttığım davetiyenin bir miktar ücretini düğün sahibinden alıyorum. Bunun yanı sıra davetiye dağıttığım kişilerde bahşiş veriyor. Aldığım düğün davetiyesi sayısına göre 150-200 TL para alıyorum. Bahşiş konusunda ise kimisi 1 lira kimisi 10 lira veriyor. İşimi severek yapıyorum Allah'a çok şükür helal ve alnımın teriyle paramı kazanıyorum. Davetiye dağıtımını çok hassasiyetle yapıyorum. Çünkü bir kişiye dahi davetiye gitmese, düğün sahibini mahcup etmiş olurum. Bu nedenle elimdeki tüm davetiyeleri büyük bir özenle sahiplerine ulaştırıyorum" dedi.

        70 yaşındaki Abdurrahman Gökbulak ise, davetiye dağıtımının ve bahşiş geleneğinin kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, "Önceden bu tür davetleri sözlü olarak yaparlardı. Gelen kişilere meyve ve yiyecek ikram ederdik. Artık davetiye dağıtan gençlere bahşiş olarak para veriliyor. Bahşiş geleneğini devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

        Bazı vatandaşlar da, düğünlerde davetiye dağıtma kültürünün çok eskiye dayandığını belirterek, "Önceleri erkek ve kız tarafının görevlendirdiği kişiler ev ev gezerek düğün davetiyeleri dağıtırdı. Davet edilen hane halkı ise davetçiye un, bulgur, para gibi şeyler verirdi. Bu gelenek daha sonra davetiye mektupları şeklinde devam etti. Ahlatlılar, bu geleneği en az 100 yıldır ilçede devam ettiriyor. Biz atamızdan babamızdan böyle gördük ve böyle sürdüreceğiz" şeklinde konuştular.

        (MSA-Y)

        20.07.2017 10:26:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bitlis İlçeleri
        Tüm Bitlis Haberleri
         Bitlis

        Bitlis

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa