Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uşak'taki Bulkaz Dağları asırlık fındık ağaçlarına ev sahipliği yapıyor

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Bayram Keleş

        UŞAK (İHA) - Uşak'ın Banaz ilçesinde bulunan Bulkaz Dağları, Anadolu fındığı türündeki ağaçlara ev sahipliği yapıyor.

        Banaz ilçesine bağlı Ulupınar Köyü Muhtarı Abdil Doğan çevre köylerin yıllardır bu ağacın fındıklarından faydalandıklarını vurguladı. Doğan yetkililerden bu ağaçların tanıtılmasını ve ıslah edilerek daha verimli hale getirilmesini istedi.

        Fındık ağaçlarının Bulkaz dağının en üst yerlerinde yetiştiğini söyleyen Doğan; " Denizden yaklaşık 1300 metre yukarda. Ağaç Bulkaz dağının Anadolu fındığı türünden tek örnektir. Köylülerimiz yıllardır bu fındıktan faydalanmaktadır. Özelliği yüz yıldan fazla süredir belki bin yıldır burada olduğu için ortama iyi uyum sağlamış ve en kötü şartlarda bile verimli olabilen bir ağaç türüdür. Fındıkta verim kalitesi yoktur ama ürün kalitesi vardır. Kabukları kalındır içi küçüktür ama her zaman fındık verebilen ağaçlardır. Bu bölgede yani Sivaslı'nın Eldeniz köyü, Banaz'ın Kavacık, Çöğürlü ve Ulupınar Köylüleri buradan fırsat buldukça fındık götürerek kış çerezlerini çıkarmaktadırlar. Yılladır bu fındığın hikayesi de insanlar arasında anlatılır durur. Biz bunun en son 5-6 yıl önce verimli olduğunu keşfettik, üzerinde durduk ancak hasadı biraz hoyratça yapılıyor, fındıklar dalları kırılarak indirilmeye çalışılıyor. Tanıtılmasını ıslah edilmesini ve verimli hale getirilmesini istiyoruz. O yüzden bu konuyla ilgili olarak kurum ve kuruluşların dikkatini çekmek amacıyla bize yardımcı olduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Ağaçlar Eldeniz'den Kavacığa kadar yaklaşık otuz kilometre mesafede 3-5 noktada ve bu noktalarda ikişer üçer olacak şekilde dağılmış, toplam yirmi kadar" dedi

        (BK-MB-Y)

        19.07.2017 15:18:03 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Uşak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Uşak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Uşak İlçeleri
        Tüm Uşak Haberleri
         Uşak

        Uşak

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa