Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Günü

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Ercan Tunç

        IĞDIR (İHA) - Iğdır'da, 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle, Iğdır'ın Aralık İlçesi Subaşı karakolu 39 numaralı mayın tarlası bölgesinde tören düzenlendi.

        Milli Mayın Faaliyet Merkezinin koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler kalkınma programı tarafından yürütülen proje kapsamında Iğdır Valiliği, 5'inci Hudut Alay Komutanlığı ve Aralık Kaymakamlığı katkılarıyla tören düzenlendi.

        Programa Iğdır Vali yardımcısı Harun Yücel, MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger, 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, Birleşmiş Milletler Baş Teknik Danışmanı ve Proje Müdürü Benjamin Lark, Aralık Kaymakamı Kemal Duru, Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay'ın yanı sıra askeri erkan katıldı.

        Düzenlenen törende konuşan MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Dünya Mayın Bilincini Geliştirme ve Mayın Faaliyetlerini Destek Günü nedeniyle, mayın mağdurlarını anmak ve hepsinin acılarını paylaştığını ifade etti. Albay İmren, "Türkiye sınırlarında ve yurt içi bölgelerinde bulunan ve çoğunluğu 1955 ile 1990 yılları arasında güvenlik ihtiyacı nedeni ile döşenen mayınlar, ülkemiz için bir sorun teşkil etmektedir. Ülkemiz bu sorunu ortadan kaldırmak maksadıyla çaba harcamakta ve ilgili uluslar arası anlaşmalara taraf olmaktadır. 1997 yılında imzalanan ve halen 167 Ülkenin taraf olduğu "Ottawa" sözleşmesine Türkiye 1 Aralık 2004 tarihinde katılmıştır. Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası sözleşme yükümlüklerini yerine getirmesi maksadıyla, 6 bin 586 sayıla kanunla 3 Şubat 2015 tarihinde Milli Mayın Faliyet Merkezi (MAFAM) kurulmuştur. MAFAM Dairesi Başkanlığının görevleri, Ülkemiz sınırları dahilinde insani amaçlı mayın faaliyetlerine yönelik politikaları belirlemek, planlamak, yönetmek, belirlenen esaslara göre gerçekleştirilmesini takip etmek, yutriçi, yurtdışı kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon ve iş birliğini sağlamaktır. Bu güne kadar geçen sürede depolarda bulunan mayınların eğitim amacıyla belirlenen miktarı dışında kalan kısmının imhası 2011 yılında tamamlanmış, Ottawa sözleşmesinin 4'cü maddesi ile ilgili olarak Ülkemizin taahhütü yerine getirilmiştir. Ankara'daki Sunay atış alanının patlamamış mühimmat temizliği 2014 yılında NATO destek aracılığıyla yaptırılmış, böylece 750 bin metrekarelik alan mühimmattan temizlenerek ekonomik kullanıma açılmıştır. Ülkemizde mayın temizliği yapan özel mayın arama temizleme bölüklerinin akreditasyonlarına yönelik faaliyetler MAFAM Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Birleşmiş Milletler kalkınma programı sorumluluğunda yürütülen doğu sınırları mayın temizleme projesi, 5 Kasım 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığından bir protokolle Milli Savunma Bakanlığına alınmış, 4 Nisan 2016 tarihinde başlayan mayın temizliği faaliyetinde 2016 yılının sonuna kadar 122 bin 762 metrekare alan temizlenmiş ve şimdiye kadar gayet başarılı bir şekilde 9 bin 8 adet mayın bulunarak imha edilmiştir. Aralık 2016'da mevsim şartları nedeniyle ara verilen proje bu ayın ortasında tekrar başlayacaktır" dedi.

        Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras ise, "Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finansmanı sağlanan proje, mayın temizliği alanında güvenli bir Türkiye ile Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasındaki ilk ortaklık ve devamının olacağına ilişkin beklentimizi dile getirmek istiyorum. Mayın sahalarının temizlenmesi sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve dolayısıyla da yasa dışı göçün ve sınır suçlarının azaltılmasına yönelik daha geniş çaplı bir stratejinin de bir parçası. Aynı zamanda bu proje önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki insani mayın faaliyetleri sevk ve idare edecek olan Milli Mayın Faaliyetleri Merkezinin etkin bir şekilde işlemesini de desteklemekte" şeklinde konuştu.

        (ET-AA-Y)

        04.04.2017 15:53:43 TSI

        NNNN

        Tüm Yerel Haberler
        Iğdır İlçeleri
        Tüm Iğdır Haberleri
         Iğdır

        Iğdır

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa