Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DSİ'den Çorum'a 982 milyon liralık yatırım

        - DSİ Genel Müdürü Murat Acu;

        - "Çiftçilere 22 milyon 549 bin 510 lira zirai gelir artışı sağlandı"

        - "60 derenin ıslahı tamamlandı"

        - "2019 yılı sonuna kadar 295 bin 420 dekar alan sulamaya açılacak"

        (Fotoğraflı)

        M. Muttalip Yalçın

        ÇORUM (İHA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 2003-2015 yılları arasında DSİ tarafından 887 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, 2016 yılında yapılan harcama ile birlikte toplam yatırım tutarının 982 milyon liraya ulaştığını söyledi.

        DSİ'nin Çorum'a yaptığı yatırımlarla ilgili İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Genel Müdür Murat Acu, 2003 yılından bugüne kadar Çorum'da 4 adet baraj ve 3 adet göletin tamamlandığını, tamamlanan tesislerde toplamda 847 milyon metreküp su depolandığını ve depolanan su ile ilde toplamda 49 bin 620 dekar zirai alanın su ile buluştuğunu ifade ederek, böylece çiftçilere yılda 22 milyon 549 bin 510 lira zirai gelir artışı sağlandığını dile getirdi. Acu, ayrıca son 13 yılda kentte 60 dere ıslahının tamamlandığını ve tamamlanan tesislerle 42 meskûn mahal ve 15 bin dekar alanda taşkın riskinin azaltıldığını söyledi.

        2019 yılı sonuna kadar 4 adet baraj ve 26 adet gölet olmak üzere 30 projenin daha hayat bularak, toplamda 295 bin 420 dekar alanın sulamaya açılacağını belirterek, "Sulamaya açılacak bu alanlarla yılda 588 milyon 80 bin 579 TL zirai gelir artışı sağlanacaktır. Çorum'daki münbit toprakları su ile buluşturmak için sulama projelerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda inşaat çalışmaları devam eden tamamlandığında 58 bin 890 dekar zirai alanı sulayarak 30 milyon lira zirai gelir artışı sağlayacak olan Obruk Dutludere Sulaması işinde fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 45'e ulaştı" dedi.

        "Dış pazara farklı ürünler yetiştirilecek"

        Dutludere Sulaması'nın tamamlanması ile Kızılırmak Havzası'nda sulanabilir arazi miktarı ve geleneksel çiftçilikten pazara yönelik üreticiliğe geçileceği için çiftçinin, üreticinin gelirinin artacağını iç ve dış pazara yönelik farklı ürünlerin üretilmesi sağlanarak çeltiğe alternatif ürünler yetiştirileceğini anlatan DSİ Genel Müdürü Acu, "Yaklaşık 40 milyon liraya mal olan bu dev sulama projesinin proje alanı, Çorum sınırları içerisinde Dodurga ve Osmancık ilçeleri ile Berkköy, Kumbaba, Kuyumcular, Dutludere, Gökgözler, Kargı, Güvercinlik, Evlik, Girinoğlan, Ambarcıoğlu, Karapınar, Temençe ve Eymir köylerinin arazilerini kapsamaktadır. Projede ana boru hattında 8 bin 765 metre ana boru hattı, 10 adet tahliye yapısı, 4 adet hat kapama yapısı, 7 adet ayrım yapısı, 12 adet vantuz yapısı, 7 adet hidrant yapısı, 76 metre yedek 1 hat ve hat sonu sulama yapısı tamamlanmış olup, yedek hatlarda sanat yapısı imalatlarına devam edilmektedir. Y1 ayrımından çeltik kanalına su verilerek bin 220 dekar sulamaya açılmıştır. Geriye kalan projeye sonradan ilave edilen Y-6-a hattı, Y-3 hattının uzatılan kısmı, yatay sondajlar, 26 adet sanat yapısı kalmıştır. Sağ sahilde 2016 yılı çalışmalarımızda sorumlu tutulduğumuz S1 ana kanalında 10 bin 426 metre duvarlı kanal ve 5 bin 800 metre trapez kanal, 2 bin 35 metre sifon olmak üzere toplam 18 bin 261 kanal, 34 adet ASG, 9 adet USG, 8 adet yol geçiş yapısı ve 3 adet üsg-yol geçiş tamamlanmıştır. Sol sahilde ise bin 200 CTP boru döşenmesi ve 126 metre pirinçli HES ve Oğuzlar yolu geçişi olan yatay sondaj imalatı, bin 386 metre duvarlı kanal, 3 bin 674 metre trapez kanal, 200 metre galeri yapısı, yatay sondajın 56 metresi tamamlanmıştır. Ayrıca 2 edet ASG, 5 adet yol geçiş, 13 adet üsg yapısı tamamlanmıştır. Kızılırmak geçişi kazı ve dere ıslah çalışmaları tamamlandı boru döşenmesi ve invert beton çalışmaları tamamlanmıştır. Boru birleştirmeleri yapılan kısımlarda röntgen ve ultrason kontrolları yapıldı. Projede sağ ve sol sahilde çalışmalar devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

        Projenin su kaynağı Obruk Barajı'nda sulama ve enerji amaçlı 661,11 milyon metreküp su depolandığını açıklayan Acu, DSİ olarak yaptığımızı bütün bu çalışmalarda kendilerine destek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.

        (MMY-BÖ)

        13.12.2016 12:43:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çorum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çorum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çorum İlçeleri
        Tüm Çorum Haberleri
         Çorum

        Çorum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa