Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

        (Fotoğraflı)

        Vedat Yunus İkizoğlu

        KASTAMONU (İHA) - Özel İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. H. Serdar Bozkurt, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

        Özel İsfendiyar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. H. Serdar Bozkurt, meme kanserinde sık görülen bir kanser olmakla birlikte buna karşın tarama, erken teşhis ve tedavideki gelişmeler sayesinde başarı oranının en yüksek kanserlerden birisi olduğunu belirterek, "Mamografide verilen radyasyon dozu çok küçüktür. Bu dozdaki radyasyonun kansere neden olma olasılığı çok nadirdir. Uygun dozda ve uygun aralıklarla yapılan mamografideki radyasyonun sağladığı yarar zarara oranla daha fazladır. Ailede meme kanseri olmaması meme kanseri gelişmesini engellemez. Aile öyküsü riski artırır. Meme kanserinden koruyucu faktörlerden biri de emzirmektir ama emzirme tek başına koruyucu değildir. Bazen emzirirken enfeksiyon ya da süt kanallarının tıkanması sonucu memede değişiklikler gelişir ki bunlar kanserle ilgili değildir. Nadir olarak ise emzirme sırasında kitle gelişir ve bu durum enfeksiyonla karışır. Sert, zamanla büyüyen kitle saptanırsa kanser açısından dikkatli olmak gereklidir. Meme kanseri ileri yaşlarda daha sık görülmekle birlikte genç kadınlarda da görülebilmektedir. Riskimizi azaltmak için yapabileceklerimiz de var. İdeal kiloda olmak, düzenli spor yapmak, alkol alımını sınırlamak ve sağlıklı beslenmek meme kanseri gelişimini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bir memede kanser saptanırsa yıllar içinde her iki memenin de ameliyatını isteyen kadın sayısı artmıştır. Ancak bu durum her hasta için gerekli değildir ve sağ kalımı artırmaz. Meme kanseri yalnızca kadınlarda olmaz, nadiren erkeklerde de görülebilir. Kansere iğne (biyopsi), ya da bıçak (cerrahi) değmesi yayılımı artırmaz. Kanserin tanısı için biyopsi gereklidir ve biyopsi yapılması yayılımı hızlandırmaz"

        (Vİ-RFK-Y)

        28.10.2016 16:01:08 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kastamonu İlçeleri
        Tüm Kastamonu Haberleri
         Kastamonu

        Kastamonu

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa