Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trakya Kalkınma Ajansı'ndan kırsal turizme yeni bir soluk

        (Fotoğraflı)

        Kaner Akaner

        KIRKLARELİ (İHA) - Kırklareli merkez, Demirköy ve Vize ilçelerinde kırsal turizmi geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalarda turizm profesyonellerine tanıtım turu düzenlendi. İstanbul'un tanınmış firmalarının katıldığı tanıtım turunda Kırklareli, Kaynarca, Vize, Kıyıköy, Kızılağaç, Hamdibey, Limanköy ve İğneada gibi noktalar tanıtıldı.

        Kırklareli merkezde başlayan gezinin hemen başında İstanbul'dan gelen turizm acentaları şehir girişinde motosikletli bir grup tarafından karşılandı. Buradan Aşağıpınar kazı alanına geçen grup kazı alanı hakkında bilgi aldı. Daha sonra Kırklareli Müzesi'ni gezen turizmciler, günün ilk yarısını süt üreticilerinden alışveriş yaparak tamamladılar. Hızırbey Külliyesi'nin ziyaret edilmesinden sonra Papazın Evi'nde bir öğle yemeği yiyen grup, burada Kırklareli ve Trakya'ya özgü lezzetleri tatma fırsatı buldu. Günün ikinci kısmında yeniden düzenlenen ve yenilenen Yayla Mahallesi'ni gezen turizmciler daha sonra Kaynarca beldesini ve Poyralı Kültür Evi'ni ziyaret ettiler. Günün sonunda Vize Kalesi ve tarihi bölgeleri ziyaret eden turizmciler geceyi Kıyıköy'de geçirdi.

        Turun ikinci gününde ise Kıyıköy'de bulunan Aya Nikola Kaya Kilisesi, Pabuçdere ve Kıyıköy Limanı gezildi. Buradan Kızılağaç köyüne geçen turizmciler köyde ev pansiyonculuğu yapan bir aile ile görüşerek proje kapsamında oluşturulan Kırklareli Kahvaltısı konseptini tatma imkanı buldu. Ayrıca Kızılağaç'ta yaşayan Sanatçı Reyhan Esmer'in evine de konuk olan turizmciler kendisi ile sohbet etme ve çalışmalarını görme imkanı da buldular. Burada turizmciler ile sohbet eden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin çalışmanın amacını anlattı. Şahin şunları söyledi:

        "Biz bölgenin yerel dinamiklerini bilen ve bunlarla sürekli iletişim içinde olan bir kurumuz. Kırsal turizm konusunda bize gelen taleplerin yanında bizim de tespitlerimiz oldu. Bu kapsamda geliştirilen projelere destek olduk, bazılarının da yönlendiricisi durumundayız. Bu çalışmada temel amacımız doğal güzellikleri öne çıkan Kırklareli ve ilçelerinde kırsalda bir turizm hareketi oluşturmak ve İstanbul piyasasına bölgeyi daha ayrıntılı tanıtmaktır. Demirköy, Vize ve çevresinde turizm faaliyetlerinin, kapasitesinin birden büyük oranlarda artmasını istemiyoruz. Burada daha çok organik bir büyüme peşindeyiz. Sindire sindire ve altyapıyı zorlamadan büyümek istiyoruz. Bu çalışmadan oteller, restoranlar, pansiyonculuk yapanlar, yöresel ürün üretenler, köylülerimiz ve diğer paydaşlarımız olumlu etkilenecektir. Farklı turizm konseptleri ve türlerinde tur paketleri oluşturduk. Bunları yaparken sizlerin işini kolaylaştırmak, bunların daha sistematik ve rahat satılmasını sağlamaya çabaladık. Bu turda bazılarınızın defalarca misafir getirdiği Kırklareli'nin görmediğiniz yerlerini ve bilmediğiniz lezzetlerini sizlere tanıtacağız. Umarım tur satışlarınızda Trakya bundan sonra daha yukarıda olur ve daha fazla talep görür."

        Vize ve çevresini dolaşan turizmciler daha sonra Demirköy'ün Hamdibey Köyü'ne geçtiler. Burada Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle yapılan Ziyaretçi Merkezi ve sokak sağlıklaştırması çalışmalarını gören turizmciler, köyün kadınları ile merkez ve ürettikleri ürünler hakkında görüştü. Demirköy'de ikinci durak Trakya lezzetleri oldu. Özel bir restoranda yapılan program başında misafirler davul ve gayda ile çalınan bir Anadolu ezgisi ile karşılandı. Daha sonra Boşnak Mantısı, Pita, oğlak tandır gibi lezzetlerin tadına bakan turizmciler Trakya'nın lezzetlerinin yeterince tanıtılmadığına vurgu yaptılar. Ziyaretin sonunda Limanköy'ü gezen turizmciler burada kumda kahve içtiler ve pansiyonculuk yapan Limanköylü kadınlar ile görüştüler. Köyde bulunan bir pansiyonu da gezen turizmciler pansiyonun standartları yüksek buldular.

        İki gün süren organizasyon misafirlerin Limanköy'den uğurlanması ile sona erdi.

        Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Projesi

        Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Mayıs 2016'da başlatılan çalışma, Kırklareli ve ilçelerinde kırsal turizmin geliştirilmesi ve yeni tur paketlerinin oluşturulması, belirlenen rotalarda turizm altyapısının acentalara hizmet edecek şekilde örgütlenmesini içeriyor. Projenin gerçekleştirilmesi için sahada dört kişilik bir ekiple çalışıldı. Çalışma süresince Kırklareli merkez, Demirköy ve Vize ilçeleri ile köylerinde 200'den fazla paydaş ile görüşme yapıldı. Bu paydaşlar arasında seyahat acentaları, rehberler, otel, restoran, kafeterya, pansiyon sahipleri, hediyelik eşya satıcıları, yöresel ürün üreticileri, kadın kooperatifleri, Demirköy-Vize köylerinden muhtarlar, ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, STK yöneticileri, kanaat önderleri ve yöresel sanatçılar bulunuyor. Tur programları oluşturulurken eko turizm konsepti, tarih, kültür ve iç turizm konsepti, deniz turizmi konsepti, doğa turizmi konsepti ve macera turizmi konsepti üzerinde çalışıldı. Proje uzmanları bu konseptlerin altında yer alan 30 ayrı turizm çeşidinin de bölgede uygulanabilir olduğuna vurgu yaptı. Belirlenen turizm konseptlerine uyacak noktaların belirlenmesinden sonra proje ekibi bunların rotalandırılmasını ve tur paketlerine dönüştürülmesi çalışmalarını yaparak projenin ilk evresini tamamladı. Projenin ikinci aşamasında ise ağırlıklı olarak tanıtım ve pazarlamaya ağırlık verilecek.

        (KA-MEF-Y)

        21.10.2016 10:45:37 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırklareli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırklareli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kırklareli İlçeleri
        Tüm Kırklareli Haberleri
         Kırklareli

        Kırklareli

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa