Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeşilyurt Kent Kimliği Çalıştayı düzenlendi

        (Fotoğraflı)

        MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından 'Kent Kimliği Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştay sonucunda hazırlanacak 'Kent Kimliği Çalıştay' Raporu, kitap haline getirilecek.

        Anemon Otel'in toplantı salonunda düzenlenen çalıştayın açılışına Vali Mustafa Toprak, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Çobanoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, yazarlar ve medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Protokol konuşmalarına geçmeden önce Yeşilyurt Belediyesi Basın- Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan "15 Temmuz Milli İrade Direnişi" gösterimi sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.

        Kent Kimliği Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, rutin belediyecilik hizmetlerinden hiçbir taviz vermeden, aksaklığa müsaade etmeden, bu tip hizmetleri layıkıyla yerine getirirken, şehrin ve gençlerin geleceğiyle ilgili kültürel ve sosyal faaliyetleri aksatmadan sürdürdüklerini ifade etti. Polat, "Bu tip çalışmalar diğer çalışmalardan bir adım daha öndedir. Kültürel ve sosyal faaliyetlerde fark oluşturmaya devam ediyoruz. Faaliyetlerine başlayan Yeşilyurt Kent Konseyi çatısı altında Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi'ni kurduk. İnönü Üniversitesi başta olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir'den gelen hocalarımız tarafından lisans ve lisans üstü eğitim gören öğrencilerimize ek dersler veriliyor .Bugün ki çalıştayımız kentimizin yıllar sonrasını ilgilendiren önemli bir çalışmadır. İnönü Üniversitesinden bu anlamda çok büyük katkılar alıyoruz, üniversitemizdeki hocalarımız ilettiğimiz tüm projelere destek veriyor, birlikte hareket ediyoruz. Kent Kimliği Çalıştayı için yaklaşık 150 kişiye Yeşilyurt'u anımsatan, hatırlatan sorular soruldu, verilen cevaplar kapsamında önemli raporlar hazırlandı. Bu raporlar on grup halinde yapılacak olan ve her grubun başında İnönü Üniversitesinden bir hocamızın gözetiminde gerçekleşecek çalıştay kapsamında ele alınacak. Çalıştayın sonuçları kitap haline dönüşecek. Bir nevi swot analizi şeklinde de değerlendirilebilir" şeklinde konuştu. Polat, Ekim ayının ilk haftasında İnönü Üniversitesi ile ortaklaşa 'Şehir ve Medeniyet ' Sempozyumu düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

        Kent ve insanın ayrılmaz bir ikili olduğunu ifade eden Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ise, "Kent ve insan birbirini geliştiren, değiştiren ya da gerileten iki parçadır. Kentleri insanlar kurar, korur ve geliştirir ya da korur, bozar ve de ölümcül hale getirir. İnsanlar kentler sayesinde yaşar bu yerleşim birimi anlamında yaşamın temel öğesidir. Kentler canlı bir varlık gibidir hatta her kent bir insana benzer, doğar, büyür, yaşlanır, yorulur, hasta olur, kirlenir ve sonuçta sağlıklı ya da sağlıksız hale gelir. Hatta sahip çıkılmazsa kentler ölür. Yerel yöneticiler ve yerel idareler sadece kentlerin fiziksel ihtiyaçlarını değil, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalıdır. İnsanı etkileyen, yaşam kalitesini artıran tüm boyutlarıyla kentleri imar etmeli ve kente bir kimlik kazandırılmalıdır. Bugün ki Kent Kimliği Çalıştayı da bu açıdan bakıldığı zaman büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

        Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesinin daha önceden Malatya Kent Kimliği Çalıştayı yaptığını ancak Malatya'nın haberi olmadığını kaydetti. Kızılay, "Aradaki iletişim kopukluğunu gidermemiz gerekiyor. Önceki çalıştay da İnönü Üniversitesi Kent Kimliğini çalışıyor, bunu bir kitapçık halinde yayınlıyor ama şehrin haberi yok. Sonuçlar neydi, ne bulundu, bu sonuçtan yararlanıldı mı, Malatya Kent Kimliği Türkiye'de nasıl algılanıyor? Sanırım 20 farklı şehirden elde edilen veriler vardı. Şimdi Yeşilyurt Kent Kimliği Çalıştayındayız. İnönü Üniversitesi olarak bu çalıştaya destek veriyoruz. Yeşilyurt'un Kent Kimliğiyle ilgili çok faydalı, önemli ve yararlı bir çalıştayı yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde şehrimiz bir aşama kat ediyor. Benim rektörlüğüm dönemimde İnönü Üniversitesi şehirdeki bütün çalışmalara paydaştır. İnönü Üniversitesi böylesine çalışmalarda sürekli olmalı, eğer olmaz ise çalıştayın bir anlamı olmaz ya da İnönü Üniversitesinin Malatya'da bir anlamı olmaz. Bütün kurumlarımızla katkı vereceğiz, eğer bir hocamız katkı sağlamaz ise arada köprü oluruz, katkı veren hocaları Malatya'ya kazandırırız. İnönü Üniversitesinin 41 yıllık birikiminden istifa edeceğiz ve bu katkılar sunacağız" sözlerini kaydetti.

        AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, kentlerin hem ruhları hem de kimlikleri ile yaşadıklarını belirtti. Şahin, "İnönü Üniversitesi, belediyeler, sivil toplum örgütleri kentin değerleridir. Rektörümüzün sitemine hak veriyorum. Kentler hem ruhları hem de kimlikleri ile yaşarlar. Biz hep birlikte bu değerlere sahiplik edersek yaşadığımız kentimize artı değerler kazandırırız. Yeşilyurt dendiği zaman hemen aklımıza, kentimizin batıya açılan penceresi olarak görüyoruz. Sanayi devriminin başladığı tarihe kadar hem batıda hem de kendi bölgemizde özellikle kırsalda yaşayan insan sayımız kentte yaşayanlardan daha fazlaydı. Ama sanayi devrimiyle beraber kentlere göçlerin başladığı görüyoruz. Kente göç eden vatandaşlarımızın kentte yaşayanların kültürlerini takip etme, onları taklit etme, onlarla hayatlarını bütünleştirme noktasında, adaptasyon açısından sorunlar yaşadılar. İnsanın taşımış olduğu kültürel bağların, değerlerinin terk etmeme noktasında bir direnç söz konusu olduğunu görüyoruz. Kente gelen insanların buradaki yapıyı koruma ve adapte olma noktasında kurum ve kuruluşlara büyük görevler düşüyor. Malatya'nın tarihi ve kültürel değerlerini korumak hepimizin görevi. Malatya'dan yetişmiş çok önemli tarihi şahsiyetler var, tarihi dokusu söz konusu, kayısımız var. Her kent kendi tarihi özelliklerini ve kimliğini korumalıdır. Yeşilyurt'un da tarihi özellikleri var, bunları korumak adına gerçekten çok güzel bir çalıştay düzenlendi. Kentler kültürel, inanç ve diğer değer yargılarıyla barışık olmalıdır. Geçmişimize muhakkak sahip çıkacağız. Bilim adamlarıyla yerel yöneticiler birlikte hareket ederek ortak aklı kullanarak kentimizin hafızasını korumalıdır. Böylesine anlamı bir organizasyonu düzenleyen İnönü Üniversitesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyi ile emeği geçenleri tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

        Kent Kimliği Çalıştayının Malatya ve Yeşilyurt açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Vali Mustafa Toprak ise, " Şüphesiz ki bugün çok güzel bir çalıştay yapılıyor, ilimizin ve alt ölçekte Yeşilyurt'un kent kimliğinin oluşmasında ve zenginleştirilmesinde geleceğe yönelik acaba neler yapabiliriz, bunlar geniş çerçevede değerlendirilecek. Malatya önemli değerleri üzerinde barındırmaktadır, güçlü ve zayıf yanlarımızı, fırsatlarımızı, avantajlarımızı, birikimimizi gözden geçireceğiz. Geçmişten aldığımız kadim ve yüce değerlerle geleceğe daha güçlü bir kent kimliğiyle yürüyeceğiz. Bu çalışmalar yapılırken bilim adamlarından yararlanılması gerektiğini düşünüyorum ve Rektörümüzün düşüncelerine katlıyorum. İnönü Üniversitesinin de bu çalıştaya destek vermesi önemlidir. Kent Konseyleri çatısı altında yaşayan şehrin tüm alt dinamikleri o ile o ilçeye o yöreye gönül verenlerin birlikteliğiyle, tüm kesimleri temsil edecek şekilde katkı sunuyorlar. Malatya açık hava müzesidir, kent kimliği dediğimiz zaman sadece küçük lokasyonlarla, bölgelerle sınırlandırmak yanlış olur. Yeşilyurt kimliğini Malatya kimliği içerisinde bütünleştirmek gerekiyor. Malatya'nın kimliği içinde tüm yerleşim alanları vardır. Geçmişten bugüne kadar gelen kadim değerlerimizi, ortak kültürümüzü, yaşanmışlıklarımızı, gelenekleri, desenleriyle adeta gök kuşağı rengi gibi dilim dilim desen desen işlenmiş o katmanlara katkı sağlamış bir kent kimliğidir. Bu kimliği güçlü tutmamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Malatya'nın alt ölçekteki yerleşim alanlarının kimliğinin gelişmesi, kültürel birikimlerinin yaşatılması üst ölçekteki Malatya'nın kent kimliğini daha üst plana çıkaracaktır. Yeşilyurt Kent Kimliği'nin masaya yatırılması bu anlamda hem ilimize diğer taraftan Anadolu medeniyetine, Türkiye Cumhuriyetinin geçmişten gelen kadim değerlerine ilave katkı sağlamak anlamına gelmektedir. Geleceğe bırakacağımız kent kimliğini bu tip çalıştaylar sayesinde daha güçlü hale getireceğiz" diye konuştu.

        Konuşmalardan sonra çalıştaya davetli olarak katılan akademisyenler, yazarlar ve medya mensupları, Yeşilyurt ilçesinin tarihi ve kültürel birikimleri, tabiat güzellikleri ve özellikleri, üretim alanları ve konuları, teknik ve ekonomik gelişmişliği, iç ve dış turizm potansiyelleri, bilimsel ve akademik yapısı, insan kaynağı ve demografik yapısı, çevresel sorunlar ve kentsel dönüşüm ve yeniden inşa başlıkları altında on ayrı grup halinde değerlendirme toplantısı yaptı. Çalıştayın sonucunda İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından oluşturacak rapor kamuoyuna sunulacak. Yeşilyurt Kent Kimliği Çalıştay Raporu kitap haline getirilip dağıtımı yapılacak.

        (ZIG-CÖ-Y)

        21.09.2016 18:50:13 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Malatya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Malatya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Malatya İlçeleri
        Tüm Malatya Haberleri
         Malatya

        Malatya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa