Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gölbaşı ilçesi Peygamber üzümü yetiştiriciliğinde Türkiye birincisi

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Arslantaş

        ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde üretilen ve kış aylarında tüketilen şifa kaynağı 'Peygamber' üzümüne büyük talep var.

        Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi ağırlıklı olmak üzere Besni ilçesinde de yetiştirilen Peygamber üzümü, kış aylarının vazgeçilmez ürünü olarak yerini alıyor. Türkiye'de en fazla Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde üretilen Peygamber üzümü, hazırlanarak iç piyasaya sunuluyor.

        Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören ve piyasada kısa sürede tüketilen Peygamber üzümü uzun bir sürecin sonunda hazır hale geliyor.

        Ağustos ayı ortalarında başlayan hasat sonrası bağlarda açılan sergenlerde tanelendikten sonra kurutuluyor.

        Potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak kurutulan Peygamber üzümü bir süre güneşte bekledikten sonra kuruyor.

        Satışa hazır hale gelen Peygamber üzümü tesislerde paketlenerek iç piyasada tüketiliyor.

        Gölbaşı Kaymakamı Mutalip Dağ'ın tesisini inceleyen Gölbaşı Kaymakamı Murat Zadeleroğlu ve Gıda, Tarım, Hayvancılık Müdürü Adil Alan, üzüm ile ilgili projeleri ele aldı.

        Gıda, Tarım, Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Adıyaman'da 109 bin dekar üzerinde üzüm yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, "Adıyaman genelinde 109 bin dekar bağımız var. Gölbaşı ilçemizde 40 bin dekar alanda bağ var. Bunun 25 bin dekarı Gölbaşı Peygamber üzümü türüdür. Burada paketlenerek başka illerde satılmaktadır. Türkiye genelinde üzüm yetiştiriciliğinde 12. sıradayız ama Peygamber üzümü türünde Türkiye birincisiyiz. Bizim üreticilerimizin de yaptığı tesislerde paketlenerek pazarlanıyor. Barajlarımızın bitimiyle beraber meyvecilikte Güneydoğu'nun deposu haline geleceğiz. 27 adet bağ tesisinin telli terbiye sistemine dönüşü gerçekleşti. Sergen yerlerinin daha modern yerlerde yapılmasıyla ilgili GAP İdaresine sunulan proje ile desteklendi. Bundan sonrada desteklerimiz devam edecek" dedi.

        Gölbaşı Kaymakamı Murat Zadeleroğlu ise Adıyaman'ın bereketli topraklarının olduğunu belirterek, "Peygamber üzümünün çoğunluğu Gölbaşı ilçesinde üretilmektedir. Ağırlıklı olarak Belören Beldesi'nde ve Harmanlı Beldesi'nde üretiliyor. Türkiye'de bilinen bir markadır. Adıyaman bozkır kent değildir. Bereketli bir bölgedir. Sadece turunçgiller yetişmiyor. Diğer ürünler yetişiyor. Her yıl Gölbaşı Peygamber üzümü festivali yapılıyor. Bundan sonrada yapacağız. Peygamber Üzümü Adıyaman'ın gölbaşı ilçesinin markasıdır" ifadelerini kullandı.

        (AHM)

        21.09.2016 17:35:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adıyaman İlçeleri
        Tüm Adıyaman Haberleri
         Adıyaman

        Adıyaman

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa