Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi'nden "Kiremit" Açıklaması

        (Fotoğraflı)

        M. Muttalip Yalçın

        ÇORUM (İHA) - Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi, Osmancık ve İskilip ilçelerinde can ve mal kaybına neden olan şiddetli fırtına üzerine bir açıklama yaptı.

        Osmancık ve İskilip ilçelerinde gerçekleşen rüzgar ve fırtınadan dolayı çatıların uçması ile can ve mal kayıpları yaşandığını hatırlatan Başaranhıncal, bu olayın kiremit sanaycilerini derinden yaraladığını açıkladı. Ülke genelinde ve Çorum'da geçtiğimiz tüm bahar ve güz aylarında yaşandığı gibi rüzgâra dayanımı düşük olan çatı malzemelerinin uçmasıyla oluşan can ve mal kayıplarının bu yıl da tekerrür ettiğini dile getiren Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi Başkanı Çetin Başaranhıncal, kiremit sanayisinin merkezi olan Çorum'da bu tür hadiselerin yaşanmasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.

        Yapılan uyarılara rağmen sonuç alamamalarının bu konunun üzerinde düşülmesi gereken bir husus olduğunu dile getiren Başaranhıncal, "Kişi ve kurumlara yapılan tüm bilgilendirme ve uyarılar sonrasında bu malzemelerin kullanımına devam edilmesi sonucunda karşılaşılan durum şaşırtıcı değildir. Çatılarda kullanılan bitümlü levhalar, metal ve polimer esaslı malzemeler veya diğer çatı kaplamalarının kil kiremit performansı vermesi beklenemez. Bu tür malzemeler rüzgar, kar, dolu… vb gibi iklim şartlarına dayanmamakta ve bunun yanına canında can ve mal kayıplarına sebebiyet vermekte olduğu son yaşanan olaylar neticesinde bir kez daha gün güzüne çıkmıştır. Ayrıca çatı sistemleri ve inşası açısından yapılan hatalar çatıların uçması ve çökmesinin sebeplerindendir. Hafiflik bahanesi ile kullanılan bu tür ürünler kullanım amacını karşılamıyor ayrıca binayı korumuyor ve kurtarmıyor. Ülkemizin yaşadığı son depremler hafif çatıların binayı kurtarmadığına hepimiz gözlerimizle şahit olduk. Yaşanan bütün bu elim sonuçlara ve bu tür kayıplar biz kiremit sanayicilerinin zihnimizde doğru ürünü üretiyoruzun yer ettiğini üzülerek de olsa belirtmek isterim. Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi olarak tuğla ve kiremit ürünlerinin sağlık, güvelik ve maliyet açısından en doğru yapı malzemesi olduğunu bizler kişi ve kurumlara hatırlatmaya devam edeceğiz. İlimizde gerçekleşen bazı kişi ve kurum yatırımlarında tuğla-kiremit kullanımından neden kaçınıldığına hala kanaat getirmiş değiliz. Tüm teknik ve maddi üstün özelliklerinin neden göz ardı edildiğini ve milli servetimizin heba edilerek haksız rekabete sebep verildiğini hatırlatmayı kendimize bir borç biliyoruz" dedi.

        Kil kiremidin diğer çatı örtü malzemelerinden farkı hakkında da açıklamalar da bulunan Başaranhıncal, "Doğal ürün kil doğada toprak halinde bulunan içinde Al3O2, Si2O, vb bileşimlerin bulunduğu hammaddelerdir. Bu yüzden doğada saf halde bulunan hammaddelerin pişirilmesiyle oluşturulan kil kiremitlerde doğaldır. Kiremit ürünleri tarihteki örneklerinde olduğu gibi hiçbir deformasyona uğramadan uzun yıllar sizlere hizmet eder. Yangın yönetmeliğine göre kil ürünlerin yanıcılık sınıfı test edilmeye gerek olmadan A1(hiç yanmaz) sınıfıdır. Son yıllarda etkilerinin daha bilindiği gibi güneş ışınları çok zararlı ışınlardır. Diğer çatı örtü malzemeleri zaman içinde bu ışınlardan zarar görerek deformasyona uğrarken kil kiremit hiçbir şekilde etkilenmez. İyi pişen kil malzemelerin su emmesi ve su geçirgenliği sorunsuzdur. kil kiremitler optimum ağırlıklarda ayarlanarak ve çatıya monte edilmesi ile rüzgar gibi kuvvetler sonucunda hareketleri önlenir. 7.Dona Dayanım; Su emmeleri az olduğu için bünyelerinde fazla su tutmazlar ve kısa sürede bu suyu bünyelerinden uzaklaştırırlar. Bu nedenle don olayları sonucunda bünyelerinde su olmadığı için etkilenmezler. Çatı örtü malzemeleri içinde sese karşı izolasyonu en iyi kil kiremit sağlar. Malzemenin kendi ses emiciliği vardır. Dolu ve üzerinde yapılan hareketlilik ve düşmelere karşı direnci yüksektir" ifadelerini kullandı.

        Tuğla ve kiremit ürünler doğal, sağlıklı, kaliteli yüzde 100 geri dönüşümlü ve çevre dostu olduğunu belirten Başaranhıncal; "Sağlıklı ve doğal yapı malzemesi olan tuğla-kiremit pişmiş kilden üretilmektedir dolayısıyla estetik ve çevrecidir. İnsan sağlığı açısından hiçbir zarlı bileşeni yoktur. Diğer yapı malzemelerinin kamuoyuna yansıyan insan sağlığına olumsuz etkileri düşünüldüğünde Dünyada bilinen en sağlıklı ve doğal yapı malzemesi pişmiş kilden üretilen tuğla kiremit ürünler bu önemli konuda güvenli ürün olduğunu kanıtlamaktadır. Yanmazlık, mukavemet, izolasyon ve bahsedilen diğer tüm özellikleri ile tuğla kiremit vazgeçilmez bir yapı malzemesi olarak kullanılmakta ve kullanılmaya devam edecektir. Bir diğer ve en önemli husus ise rüzgar dayanımı düşük olan malzemelerin yangına karşı dirençleri de düşüktür ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği "Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez. hükmü ihlal edilmektedir. Çatılarda broof olmayan ürünlerin kullanımı ve kolay alevlenir ürünlerin kullanımı gene kanunlar ile yasaklanmıştır. Bir yangın olayı ile karşılaşıldığında biz demiştik demek istemiyoruz. Bu vesile ile her zaman dile getirdiğimiz tuğla-kiremit güven ve sağlıktır sözünün ne kadar doğru olduğu da bir kez daha kanıtlanmıştır" ifadelerini kullandı.

        (MMY-BÖ)

        21.09.2016 17:12:36 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çorum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çorum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çorum İlçeleri
        Tüm Çorum Haberleri
         Çorum

        Çorum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa