Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pazaryeri'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

        - Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın:

        - "Bizim için tek vatan, tek devlet tek millet tek, bayrak var"

        - "Bağımsızlık uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız"

        (Fotoğraflı)

        Cem Kaan Toka

        BİLECİK (İHA) - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünde ilçede düzenlenen çeşitli etkinliklerde protokol ve vatandaşlar bir araya geldi.

        Pazaryeri Hükümet Konağında kutlanan törenler, İlçe Müftü Yardımcısı Mehmet Çatallar'ın okudu dualar eşliğinle kurban kesimiyle başladı. Törene; Bilecik Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Ekrem Ballı, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Garnizon Komutanı İlhan Canseven, Pazaryeri İlçe Emniyet Amiri Vekili Komiser Hüseyin Durtuklar, Bursa Pazaryerililer Dernek Başkanı Bahri Turan, siyasi parti temsilcileri, il ve belediye meclis üyeleri, kurum müdürleri STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        "'Türkiye'nin kaderi Nazif paşada çözülecektir' sözüyle tarihi bir misyona sahiptir"

        Törende bir konuşma yapan Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, 94 yıl önce şaha kalkan bir milletin bağımsızlığı uğrunda vermiş olduğu takdire şayan bir mücadele olduğunu söyledi. Yalçın 94 yıl önce ilçelerinde yaşanan mücadeleden bahsederek, "94 yıl önce canları pahasına bu toprakları bize vatan yapan bu toprakların gerçek sahipleri büyük ecdadımızı minnet ve saygı ile yad etmek üzere toplandık. Bizler ata yadigarı güzel ilçemiz, şanlı Osmanlı yadigarı Cumhuriyetimizin kuruluş yolundan aldığımız güç ile muhasır medeniyetler hedefinden asla taviz vermeden, bu vatan uğruna canlarını seve seve feda eden kahramanlarımızı her zaman olduğu gibi bugünde minnetle anıyoruz. Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı dünkü gibi bugün de Mehmetçiğimizin polisimizin ve her Türk evladının kahramanlık ve cesaretinde vücut bulmaktadır. Cumhuriyetimizin temellerinde yer alan bu yüksek ruh ve şuur her an her saniye canlı kalacak yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Öyle ki şanlı tarihimizin buna benzer nice zaferler kazanan ve destanlar yazan büyük Türk milletinin neferleri olan bizler milli mücadele ve kurtuluş hareketini bugün bir kez daha büyük bir minnet ve gururla haykırıyoruz. 94 yıl önce İnönü savaşlarında Türk Ordusu Gedos'taki düşman kuvvetlerine karşı mücadele ederken, Yunan ordusu ilçemiz Nazifpaşa köyü mevzilerine gelmişti. Fakat Nazifpaşa ve Gümüşdere mevkiinde ve sonra Pazarcık mevkiinde bir taburdan ibaret olan Miralay Ayıcı Arif Bey komutasındaki küçük kuvvetler, bütün bu düşman ordusunu üç gün oyaladı. Böylece, bu vatan için başını koymuş olanlar, misli görülmemiş bir inatla düşman selini üç gün durdurdular ve Türk Ordusunun İnönü hattına ulaşmasını sağladılar. Neticede memleketin düşmana teslim olmasına engel oldular. Bu topraklar, yeniden dirilişin, yeniden varoluşun yaşandığı yerlerdir. Pazarcık'ın Kurtuluş Savaşındaki yeri çok büyük bir öneme sahiptir. Genel Kurmay Harp Tarihi arşivinde 'Türkiye'nin Kaderi Nazifpaşa'da Çözülecektir' kayıtları mevcuttur. Gazi Mustafa Kemal Paşa bu konuda "malum aliniz kuvvetlerimizi İnönü havalesinde toplamaya başladık. Düşman oraya kadar geldi, fakat; Nazifpaşa mevkinde ve sonra Pazarcık mevkiinde daima bir taburdan ibaret olan gayretli küçük kuvvetler, bütün bu düşman ordusuna iki üç gün vakit zayi ettirdi " demiştir. Pazarcık Hem Osmanlının kuruluşunda ve Cihan İmparatorluğu olmasında, hem de 'Türkiye'nin kaderi Nazif paşada çözülecektir' sözüyle tarihi bir misyona sahiptir" dedi.

        "Bu uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız"

        Başkan Yalçın konuşmasının bu bölümünde ilçelerinin güzelliklerinden bahsederek, "Bu tarihi misyonla ilçemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaştıracak proje ve vizyonu oluşturmak ta, bu neslin görevi olacaktır. Pazaryeri bu gün büyük şehirlere ulaşılabilirliği yönünden, coğrafi konumu, doğal güzellikleri, göletleri, barajları, tarihi evleri ile turizm potansiyeli, limanlara yakınlığı, gelecekteki Ankara-İzmir otoyolu ile sanayisini harekete geçirecek ve en önemlisi tarihinde görülmemiş Pazarcık sevdası taşıyan Bürokratları, siyasileri kalkınmaya, gelişmeye, değişmeye inanmış halkıyla çok kısa zaman içinde tüm bu unsurlarda adını duyuracak hak ettiği yere gelecektir. Biz, bütün dünyanın adeta yok etmek istediği ve esaret altında tutmak için büyük mücadeleler verdiği güçler karşısında esareti hiçbir zaman kabul etmeyen, istiklal ve bağımsızlığın anlamının ne kadar büyük olduğunu bilen ve bu uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız. Biz, Osman Gazi'nin, Pazarlı Bey'in seyit onbaşının, nene hatunun torunlarıyız. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur; istiklale ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören ruh, bugün bağımsız, hür ve istiklalini kazanmış bir ülkede yaşamak imkânını kazandırmıştır. Bu gün ülkemize ve tarihine dönük soykırım naraları ve beraberinde yaşanan hain saldırılar ve darbe girişimleri yeni değildir. Bizi serhat boylarında, siperlerde, cephede mağlup edemeyenler, onurlarını, izzet ve şereflerini çeşitli entrikalarda arıyorlar" dedi.

        "Bizim için tek vatan, tek devlet tek millet tek, bayrak var"

        Başkan Yalçın konuşmasının son bölümde 15 Temmuz gecesi yaşanan olaylardan bahsetti. 15 Temmuz gecesi halkın 'Hakimiyet milletindir' diyerek sokaklara döküldüğü anlatan Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

        "Tarihinin hiçbir döneminde bağımsızlığından ödün vermeyen ve tarih yazmayı gelenek haline getiren aziz milletimiz ve Pazaryeri halkı, 'hakimiyet milletindir' diyerek 15 Temmuz gecesi bir grup hain tarafından yapılan vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğüne yönelik kalkışma da demokrasiye sahip çıkmış, yine düşmana tavrını en güçlü şekilde ortaya koymuştur. Bu vatana ihanet eden girişimler asla kabul edilemez. Topyekun her türlü yanlışa karşı durmaya devam edeceğiz. Bizim için tek vatan, tek devlet tek millet tek, bayrak var. Bu tarihte de öyle oldu, bu gün de böyle ve yarın da öyle olacaktır. Milletimizin dirliğini bozacak hiçbir yola asla geçit verilmez. 15 Temmuz tarihindeki demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçen bu ihanet ayaklanmasına karşı demokrasinin en önemli savunucularından olan Cumhurbaşkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan her zamanki o kararlı duruşunu tekrar göstererek vatandaşlara doğru mesajları verdi ve bizleri eğilmez, bükülmez bir şekilde ayakta tutmayı sağladı. Biz de, Pazaryeri halkı olarak yanlış yapanlara ve ihanet edenlere karşı net tavrımızı koyduk, cumhurbaşkanımız, başbakanımız, hükümetimiz ve halkımızın her zaman yanındayız. Böyle bir duruşa sahip bir halkın seçilmiş belediye başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya yönelik bu girişime karşı duran Pazaryeri halkına ve bütün Türk Milletine şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. 94. Yılında milletimize eşsiz zaferler kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, bağımsızlık ve hürriyet uğruna canlarını feda eden ve 15 Temmuz kalkışmasında demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek ihanet ayaklanmasına karşı durarak; tek vatan, tek devlet, tek millet tek bayrak uğruna mücadele eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, şükran ve saygıyla anıyor, Allah bize ve gelecek nesillerimize bu toprakların işgal edildiği günü göstermesin diyor, saygılarımı sunuyorum. Bu hain girişimin ardından şehit olan hemşehrimiz Gölbaşı Özel Harekat Müdürü Taner Zafer Koyuncu başta olmak üzere güvenlik güçlerimize ve Demokrasi milli irade şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum."

        "Bütün benliğimizle idrak etmemiz gereken bir tarihtir 5 Eylül"

        Garnizon Komutanlığı adına konuşan Uzman Jandarma Salih Ünlü ise, sözlerine başlamadan önce şehitlerin temiz ruhlarına, vatan uğruna şehir düşen ve ölmeyip gazi olan tüm vatan evlatlarına selam gönderdi. Ünlü, "1071 Malazgirt Savaşı ile Türk Milletinin Anadolu'ya ilk kez değil, son kez girdiğini bildiren Alparslan ve ordusuna selam olsun. Kosova'da zafer sonrası şehit olan Murat Hüdavendigar ve ordusuna selam olsun. Mohaç'ta iki saatte tarihin en büyük meydan savaşlarından birine damga vuran Muhteşem Süleyman'a ve cengaverlere selam olsun. İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet ve askerlerine selam olsun. Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda Türk vatanını işgale yeltenenlere haddini bildiren Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya ve kahramanlara selam olsun. 15 Temmuz'da yedi düvel ve onların hainlerine karşı göğsünü siper eden Kahraman milletimize selam olsun. Şu anda Suriye'de vatanımız ve milletimizin bütünlüğü için çarpışan Alparslan'ın, Selahaddin'in, Fatih'in torunlarına selam olsun. Pazaryeri'nin kurtuluşunda aktif rol alan Miralay Artif Bey'e ve askerlerine selam olsun. Bugün, güzel ülkemizin aziz beldesi Şeyh Edebali diyarı, Pazaryeri'nin 94'üncü Kurtuluş Günü hepimize kutlu olsun. 5 Eylül Pazaryerliler için önemli bir tarih. Varoluş ve yok oluşumuzun bir dönüm noktasıdır. Bütün benliğimizle idrak etmemiz gereken bir tarihtir 5 Eylül. Ayrıca bu tarih atalarımıza duyduğumuz minnet duygularımızı dile getirmek için bir fırsattır" dedi.

        "Türk Silahlı Kuvvetleri sahip olduğu teçhizat ve eğitimli personeli ile her türlü tehdidi bertaraf edecek imkan ve kabiliyettedir."

        94 yıl önce topraklarda yaşanan acılardan bahseden Ünlü, "Bu topraklarda yaşanan hüzünleri, yokluk ve yoksullukları, ağlayan gözleri, yitirilen canları, yarım kalmış sevdaları unutmamalı, bu derin acıları tekrar tecrübe etmemek için var gücümüzle çalışmalıyız. Esaret altında kalmaktansa ölmeyi tercih eden, istiklal ve istikbal aşkı ile yaşayan, özgürlük adına, hak ve hakikat adına şehit olmayı gözleyen canların ülkesinde yaşayan torunları olarak bize düşen görev birlik, beraberlik, kardeşlik duyguları içinde bu topraklarda yaşamanın haklı gururu içinde ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaktır. Türk ordusu tarihin derinliklerinden aldığı feyiz ve imanla Türkiye Cumhuriyetine her daim siper olacaktır. Emin olunuz ki Türk Silahlı Kuvvetleri sahip olduğu teçhizat ve eğitimli personeli ile her türlü tehdidi bertaraf edecek imkan ve kabiliyettedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ışığımız, yüce milletimizin bize olan inancı ve eksilmeyen güveni ise en büyük gücümüzdür. Vatan söz konusu olunca Pazaryeri'ni kanıyla yıkayan aziz ecdadımızı bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, bu tarifsiz mücadelenin ışığıyla bu coğrafyada doğmanın ve olmanın hazzını yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. Edirne'den Kars'a vatan toprağı için kim bir dirhem mücadele göstermişse; vatan, bayrak, ezan için yaşamışsa o isimsiz kahramanları hayır ve güzelliklerle yad ediyorum. O nurdan şehitlerimizi, gönül yarası gazilerimizi bu vesilelerle minnetle anıyorum. Değerli Pazaryerililer, zafer gününüz kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından Bozüyük Osmanlı Mehteran takımının konseri ardından, İlçe Müftülüğü tarafından şehitler için Mevlit-i Şerif okundu. Ardından ikramlar sonrası kutlama programı sona erdi.

        (CKT-MET-Y)

        05.09.2016 16:49:00 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bilecik İlçeleri
        Tüm Bilecik Haberleri
         Bilecik

        Bilecik

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa