Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Erzurum'da 20. Ulusal Astronomi Kongresi ve 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi

        - Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz Örnek, meteorlarda DNA ve RNA bazlarının oluşumu ve Atmosferde meteor patlamalarını anlattı

        (Fotoğraflı)

        Selçuk Kaya

        ERZURUM (İHA) - 20. Ulusal Astronomi Kongresi ve 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı. Kongrede sunum yapan İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz Örnek, meteorlarda DNA ve RNA bazlarının oluşumu ve Atmosferde meteor patlamaları konularını anlattı.

        20. Ulusal Astronomi Kongresi ve 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresine bu yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Nene Hatun kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Akyüz, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik, ATASEM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz Örnek ve çeşitli üniversitelerden gelen yaklaşık 230 akademisyen katıldı.

        Meteorun oluşumu nasıl gerçekleşir

        Meteorların nasıl oluştukları üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz Örnek, "Hapsedilen hafif elementler ve küçük moleküller ısı, basınç, radyasyon, radikaller ve katalizörlerin etkisi ile reaksiyona girerek pek çok organik madde oluştururlar. Yıllar sonra meteor soğumaya başlayınca iç kısma çok büyük basınç uygular. Bu basınçla organik moleküllerin bir kısmı hidrojen vererek bozulur. Bu hidrojen meteor içinde hapsolur ve meteor bu şekilde gerçekleşir" diye konuştu.

        Meteorların kimyasal yapısı

        Meteorların kimyasal yapısı hakkında bilgiler veren İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Yavuz Örnek, " Kimyasal yapıları bakımından çok çeşitli meteorlar bulunmaktadır. Bunların ortak özelliği hepsinde organik maddelerin bulunmasıdır. Toplam organik madde miktarı ise yüzde 3'den azdır. Meteorların yapısında 50 civarında inorganik mineral tespit edilmiştir. Meteorlar Fe, Si, Al ana yapı taşı atomlar hariç diğer bütün atomları eser miktarda içermektedir." dedi.

        Meteorlar atmosferde niçin patlar

        Meteorların atmosferde patlamaları hakkında bilgi veren Ören, " Meteorların atmosferde patlamasının sebebi onların gaz halinde iken katılaşmaya başladığı süreçte gizlidir. Yani meteorların patlamasındaki sır oluşumlarında meydana gelir. Meteorlar güneş sisteminde bulunan bütün maddeleri içermektedir. Gezegenlerde bulunmayan organik maddeleri de içermektedir. Bu maddeler meteor içinde dağılımı patlamanın asıl sebebidir" şeklinde konuştu.

        20. Ulusal Astronomi Kongresi ve 9. Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde 5-9 Eylül tarihleri arasında devam edecek.

        (SK-AT-Y)

        05.09.2016 14:32:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Erzurum İlçeleri
        Tüm Erzurum Haberleri
         Erzurum

        Erzurum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa