Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ayvalık'ta nostaljik bir ilk; bahçe sineması

        (Fotoğraflı-Görüntülü)

        BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; Yeşilçam'ın ünlü Yapımcısı merhum Güner Namlı'nın eşi Aysel Namlı, 40 yıl öncesinin açık hava sinemasının tadını, kendisine eski bir metruk evin bahçesine taşıdı.

        Ayvalık'ta mahalle arasındaki eski bir rum evinin bahçesinde düzenlenen sinema gecelerinin ilkinde; 1950'li yıllardan bu güne Ayvalık'ta çekilen filmler sinema eleştirmeni Hayri Kaan Köksal tarafından değerlendirildi.

        Türk Sineması'nın bir dönemine damgasını vurmuş Mine Soley'in yanı sıra; Yeşilçam'ın Film Yapımcılarından Sami Dündar, Orta oyunu ve tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü'nün öğrencilerinden tiyatro ve sinema oyuncusu Yıldırım Yanılmaz gibi ünlü isimlerin katıldığı bahçe sinemasının ilk gecesinde söyleşiler de yapıldı.

        Gecede konuşan ünlü oyuncu Mine Soley, Türk Sineması'nda geçmiş dönemlerde absürt filmler olduğu gibi oldukça kaliteli yapımların da yer aldığını söyledi.

        Yeşilçam yapımcılarının 'güzel kız ve yakışıklı oğlan' gözlüğüyle çekimlerini gerçekleştirdiği filmlerde, oyuncuların oyun gücüne bakılmadığını ve tamamen yakışıklı yada güzel olup olmadığı noktasından yola çıkılarak filmlerin yapıldığını savunan Soley, "O yıllarda çekilen filmlerde, filmin çekildiği yerler kimsenin umurunda değildi. Doğası ve tarihi yapısı olan yerlerde çekimler yapılır ama o yerin reklamı yapılmazdı" dedi.

        Yeşilçam'ın 70'li yıllarda erotik filmlere yönelmesi nedeniyle uzun yıllar çok sevdiği sinema sektöründen uzaklaşıp, sahnelerde şarkıcılık yaptığını anlatan Mine Soley, "Ben en son 'Çiçek Taksi' dizisinde rahmetli Erol Günaydın hocamla birlikte oynamıştım. O dizide kardeşlik, dostluk ve dayanışma gibi olgular topluma yansıtılmaya çalıştığı için o kadronun içinde yer almıştım. Yine benzeri bir proje gelirse, böylesi projelerde yer alabilirim" diye konuştu.

        Yeşilçam'ın önemli yapımcılarından Sami Dündar da, önümüzdeki aylarda hazırlanacak bir sinema filmi için oyunculuk teklifinde bulunarak jest yaptı.

        Söyleşide konuşan Yapımcı Dündar, Kültür Bakanlığı'nın müzik sektörüne gerekli destekleri verdiğini ancak sinema sektöründe bu desteğin görülmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

        Aslen İstanbul-Kadıköylü olduğunu kaydeden Dündar, "Kadıköy'ün Caferağa semtinde çocukluğumu yaşadığım yıllarda adım başı sinema vardı. Mesela Caferağa'da 30'a yakın sinema ve 40'a yakın tiyatro bulunurdu. Ne yazıkki artık bu sinema ve tiyatrolar yok. Bu yüzden de Ayvalık'ta bir bahçe sineması kurulmasından ve bu sinemada da vatandaşlara ücretsiz gösterimler yapılacak olması beni çok mutlu etti" dedi.

        Ayvalık'a kendi imkanlarıyla bahçe sineması kazandıran Aysel Namlı ise; "Eski ve yıkılmış bir evin enkazını temizleyerek bir açık hava sineması haline getirdik. Amacımız nostalji yapmak ve sinema kültürünü günümüz ve gelecek nesillere aktarabilmektir. İnşallah ilçemizde bazı kurum ve kişiler bizden örnek alırlar ve bizim yaptığımızın daha iyisini Ayvalık'ımıza kazandırırlar." Diye konuştu.

        Aysel Namlı'nın Ayvalık'a kazandırdığı bahçe sinemasında her hafta Çarşamba günleri ücretsiz film gösterimleri olacağı öğrenilirken, Namlı'nın bir sonraki gösterimlerde tıpkı yıllar öncesinde olduğu gibi sinema seyircilerine ücretsiz gazoz ikramında bulunarak nostaljik sinema gösterimlerine renk katmayı hedeflediği öğrenildi.

        Ayvalık'ta ilk kez hayata geçirilen bahçe sinemasının ilk gecesinde yapılan söyleşilerin ardından 'Son Kuşlar' adlı film de seyirciyle buluşturuldu.

        (ŞK-EME)

        05.09.2016 11:29:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Balıkesir İlçeleri
        Tüm Balıkesir Haberleri
         Balıkesir

        Balıkesir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa