Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Keven balında üretim yüzde 70 düştü

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Haber : Kamil Cankılıç

        Kamera : Kamil Cankılıç

        ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'da bal sezonunun yağmurlu geçmesinden dolayı bu sene verimin düşük olduğunu belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, geçen sene 600 ton civarında bal çıkarken bu sene 100 tona düştüğü söyledi.

        Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, bu seneki bal sezonu ve üretimi hakkına bilgi verdi. Arı yoğunluğu az olan yerlerde verimde yüzle 50'lik bir düşüş olduğunu ifade eden Elitok, arı yoğunluğu fazla olan yerlerde ise yüzde 70'lik bir düşüş olduğunu aktardı. Elazığ'da bal sezonunda yağmur yağması sonucu verimin oldukça düşük olduğunu belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, "Yağmur yağdığı zaman bitki bal vermiyor ve gelişme devresine giriyor. Dolayısıyla bal olmuyor. Keven dönemi 25 Haziran gibi başlar, 20 Temmuz arası devam eder. Bu dönemde de yağmur yağınca keven balının verimi oldukça düşük oldu. Yoğunluk az olan yerlerde geçen seneye göre bal verimi yüzde 50 düşük. Arı yoğunluğu fazla olan yerlerde ise verim yüzde 70 daha düşük oldu. Geçen sene 600 ton civarında bal olmuştu. Bu sene Elazığ'daki aracıların toplam bal verimi 100 ton civarında ancak olur" dedi.

        "Saf keven balını şeker hastaları yiyebiliyor"

        Elazığ'da ağırlığı keven balı olduğunu vurgulayan Elitok, "Maden, Sivrice ve Karakoçan yöresinde ağırlık keven balıdır. Buda 25 Haziran' da başlar 20 Temmuz'da biter. Bunun dışında Karakoçan yöresinde üçgül balı da olmaktadır. Karakocan yöresinde ilkbaharın yağışlı olan dönemlerinde oldukça verimli olur. Orada hem üçgül hem de keven balı var. Keven balının özelliği diastaz sayısı olarak dünya standartlarında en yüksek ballar arasındadır. Diastaz sayısı olarak dünyada 6. sıradadır. Prolin değeri 751 civarıdır. Asitlik oranı yüzde bin 800 daha kaliteli olduğu görülüyor. 2,0 ve 2,6 civarında asitlik oranı var. Bu özellikler balımızın kaliteli olduğu gösteriyor. Saf keven balını şeker hastaları yiyebiliyor. Sakarin kullanan şeker hastaları da keven balını çok rahatlıkla kullanabiliyorlar" diye konuştu.

        "Bal ancak tahlille anlaşılır"

        Balın genel bir isim olduğunu ve hangi çiçekten toplanmışsa o çiçeğin özelliklerini taşıması gerektiğini ifade eden Elitok, şunları kaydetti:

        "Kaliteli bal yemek istiyorsak, bal nerede üretilmiş, o yörede hangi çiçekler var, o çiçeğin balının özellikleri nedir, çiçeğin özelliğini taşıyor mu taşımıyor mu, bunların bilinmesi gerekir. Balın kalitesini oradan anlayabiliriz. Bal ancak tahlille anlaşılır. Bunun dışında şekerle ve farklı maddelerle yapılan balları anlamak kolay değildir."

        (CK-MP-Y)

        26.08.2016 10:49:03 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Elazığ haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Elazığ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Elazığ İlçeleri
        Tüm Elazığ Haberleri
         Elazığ

        Elazığ

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa