Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP'li Durmaz'dan "özelleştirme" eleştirisi

        Nurhan İçmez

        TOKAT (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat'ta iki büyük enerji santrali Almus ve Niksar Köklüce Hidroelektrik Santrallerinin(HES) 5 Eylül'de özelleştirileceğine dikkat çekerek, "Bu Santrallerde çalışan işçilerimizin durumu TEKEL işçilerimizin durumu gibi olmamalı" dedi.

        Yazılı basın açıklaması yapan Milletvekili Durmaz, özelleştirmelerin Tokat'ın bir kanayan yarası haline geldiğini, son yıllarda göç şampiyonu olan Tokat'tan bir kişinin bile daha göç etmesine neden olacak ne olursa olsun razı olmadıklarını ifade etti. Tokat'ın iki büyük enerji santrali Almus ve Niksar Köklüce Hidroelektrik Santrallerinin 5 Eylül'de özelleştirileceğini ifade eden Durmaz, "Tokatımızda Konektaş ve Sena Tekstil vardı sahipsizlikten kapandı. Geçtiğimiz yıllarda özelleştirme sonucu kapanan Tokat Sigara Fabrikası'nın şokunu atlatamamış, Turhal Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi gündemdeyken, Almus HES ve Niksar HES'in özelleştirilmesi yapılacak. AKP hükümetleri ile ülkemizde ve Tokat'ta özelleştirilmeyen yer kalmayacak. 1969 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Almus Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile 1989 yılında yine dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından üretime açılan Köklüce Hidroelektrik Santrali, enerji üretimi ve tarımsal sulama yönüyle, Almus ve Niksar ilçelerimizin ekonomilerine büyük katkılar sunmuştur. Almus ilçemiz, imkanları sınırlı, ekonomik ve sosyal hayatının nerdeyse tamamına yakını Almus HES' e bağlı olan ilçenin özelleştirme sonrası olumsuz etkileneceği kaçınılmaz bir gerçektir. Ayrıca sulu tarımın yapıldığı Gökdere Bölgesi, Akbelen, Karakaya, Çamağzı, Yazıbaşı köyleri, Kazova sağ ve sol sahilde sulama kanallarına yeterli su bırakılması, Niksar ovasında Korulu, Camidere, Köklüce, Kapıağzı, Derindere köylerimizin sulama suyu ihtiyaçları noktasında endişelerimiz var, takipçisi olacağız" diye konuştu.

        Normal bir elektrik santralinde 6-7 metreküp sudan 1 KW elektrik üretimi yapılırken, Köklüce HES'te 1 metreküp sudan 1 KW elektrik üretimi yapıldığına dikkat çeken Durmaz, "Ülkemizdeki en gözde tesislerden biri, yani altın yumurtlayan tavuktur. Ülkemiz enerji de dışa bağımlı olduğu gerçeği ortada iken, böylesi önemli bir elektrik santralinin özelleştirmek istenmesini anlayabilmiş değiliz. Ancak bunun anlamı Cumhuriyetin kazanımlarını bir bir satıp yönetemediğiniz ekonomide günü kurtarma telaşıdır. Köklüce HES üretimi 150 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Yıllık ortalama 750 Milyon getirisi, teknik, idari, güvenlik, taşeron toplam 100 personel çalışmaktadır. Halen Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) olarak Elektrik Üretim AŞ. (EÜAŞ) tarafından çalıştırılan Almus ve Köklüce HES'lerin satışı sonrası AKP iktidarı ile Tokat'ta kamuya ait enerji üretim tesisi kalmayacak. Kadrolu elektrik ve makine işçileri ise 4/C statüsüne alınacak, başka alanlarda istihdam edilecek, hak ve ücret kayıpları yaşanacaktır. Tokat 4/C mağduriyetini TEKEL işçilerimizle yaşadı. Günlerce seslerini duyurmak istediler ama seslerini duyan olmadı. Bu Santrallerde çalışan işçilerimizin durumu TEKEL işçilerimizin durumu gibi olmamalı. 3 bin 500 TL maaş alan bir işçi 1700 TL maaşa mahkum edilecektir. Ülkemizde moda haline getirdiğiniz taşeron çalışanların ise iş akitleri sona erecektir" şeklinde konuştu.

        (Nİ-SLH-Y)

        24.08.2016 12:49:02 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Tokat İlçeleri
        Tüm Tokat Haberleri
         Tokat

        Tokat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa