Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyükşehir'den 30 tohum eleme tesisi

        (Fotoğraflı)

        KONYA (İHA) - Kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine desteğini sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye kaliteli tohum sağlamak amacıyla 1 milyon liralık yatırımla 30 yerleşim yerine tohum eleme tesisi kurdu.

        Kırsal bölgelerde üretimi artırmak için çiftçilere destek olmaya devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi, son olarak 30 yerleşim yerine tohum eleme tesisi kurdu. Tesislerden 2 tanesi Emirgazi ve Akören ilçe merkezlerinde, diğer 28 tanesi ise çeşitli ilçelerin mahallelerinde hizmet veriyor.

        Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye\'de üretilen hububatın üretimdeki en önemli materyalinin kaliteli tohum olduğunu belirterek, kaliteli tohumluk kullanılmaması neticesinde istenilen verime ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Bu nedenle 30 yerleşim yerine tohum eleme tesisi kurduklarını kaydeden Başkan Akyürek, böylelikle çiftçilerin kaliteli ve sağlıklı tohum elde edeceğini, verimin artacağını söyledi. Tohum eleme selektörünün görevinin yabancı tohum ve maddeleri temizlemek, sınıflandırmak, ilaçlamak olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, "Bu makineler sayesinde sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanılarak hastalıkların sebep olduğu kayıplar ortadan kalkıyor. Ayrıca tohumluk değeri olmayan kırık ve cılız tohumlar hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Yine bu makineler sayesinde yabancı otların tohumları ayrılarak zirai mücadele girdilerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanıyor" dedi. Başkan Akyürek, toplam 1 milyon liralık yatırımla kurulumu yapılan tohum eleme selektörlerinin işletmelerini Büyükşehir Belediye Meclisi kararına göre ilçe belediyelerinin yapacağını vurguladı.

        Saatte 5 ton ürün elenebiliyor

        Büyükşehir Belediyesi tarafından Akören merkezde kurulumu yapılan Tohum Eleme Selektörü saatte 5 ton ürün eleyebiliyor. Mahallelere kurulan tesislerde ise saatte 2,5 ton ürün eleniyor. Toz ve sıvı ilaçlama yapılabilen selektörlerde buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanında yem bitkilerinden fiğ, yonca, aspir tohumu, bakliyatlardan da mercimek, nohut ve fasulye elenebiliyor. Selektörlerde elemesi yapılan tohumların çuvallanması ve çuval ağızlarının dikilmesi için çuval ağzı dikim makinesi da mevcut.

        Akören ilçe merkezine kurulan Tohum Eleme Selektörünün denemesi yapılırken hazır bulunan Akören Ziraat Odası Başkanı Ahmet Uğuz, çiftçiler için son derece önemli olan tesisi hayata geçirdiği için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e teşekkür etti. Akören Belediye Başkanı Ekrem Tulukçu da tarım ve hayvancılıkla geçinen ilçede kaliteli ürün yetişmesi için kaliteli tohum kullanmak gerektiğini belirterek, tesis nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e teşekkür etti.

        (AH-Y)

        15.07.2016 12:41:53 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Konya İlçeleri
        Tüm Konya Haberleri
         Konya

        Konya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa