Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖRENCİK KÖYÜ ARDIŞIK ŞELALELER DİYARI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

        - SARMAŞIK VE AĞAÇLARLA ÇEVRİLİ ARDIŞIK ŞELALELERİ BÖLGEYİ DOĞA SPORLARI YÖNÜNDEN CAZİP KILIYOR

        - ETRAFINDAN YERLEŞİM OLMAYAN ARDIŞIK ŞELALELERİNİN YAKINLARINDA ŞİMALİ KALESİNİN SURLARI İLE KRAL MEZARLARI BULUNUYOR

        İSMAİL KABAKDERE

        ÇORUM (İHA) - Çorum'un Örencik köyü kırsalında çevresindeki tarihi doku içinde yer alan ardışık şelalelerden oluşan şelaleler diyarı keşfedilmeyi bekliyor.

        Çorum'a yaklaşık 30 km mesafede Örencik Köyü arazilerinin bulunduğu bölgede ormanlık alan içinde olan ardışık şelalelerden oluşan şelaleler diyarı görenleri adeta büyülüyor.

        Çorum'un doğusunda Örencik köyünün hemen yanında ormanlık alanın içerisinde Çorum Çayı üzerinde Ortaköy-Mecitözü ilçeleri arasındaki bağlantı yolu öz mevkiinde bulunuyor.

        Bölgede 2'si büyük olmak üzere ardışık olarak farklı yapıya sahip toplam 5 ayrı bir birinden güzel şelaleler bulunuyor. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen şelalelerin başlangıç noktasında yer alan büyük olanlarından birinin etrafındaki dik yamaçlar nedeniyle çıkılamıyor. Dik yamaçta başlangıçta yer alan şelaleye ancak dağ sporu ile uğraşanlar tarafından tırmanma amaçlı olarak çıkılabileceği belirtiliyor.

        Yaklaşık 150 metre uzunluğunda olan ardışık şelalelerin başında yer alan tahmini 20 metre yüksekliğe sahip en büyük şelalenin döküldüğü kısmındaki sahanlık şeklindeki doğal park ise görenleri hayrete düşürüyor. Büyük şelalenin döküldüğü alanın etrafındaki kayalıkların adeta kubbe şeklinde olması soğuk şelaleli suyunun ve kayaların serinliğinin birleşmesi ile sıcaklarda klima etkisi yapıyor. Yaklaşık 30 metre uzunlukta olan doğal parkın bulunduğu sahanlık şeklindeki alanda ise topuk seviyesini geçmeyen havuza benzer gölet bulunuyor.

        Ardışık şelaleler diyarının etrafının geniş alanın sarmaşıklar ve ağaçlarla çevrili olması bölgeyi doğa sporları yönünden cazip kılıyor.

        Yaz aylarında özelliklerini bilen ve serinleme amaçlı gezmeye gelen yerli halkın ilgisini çeken ardışık şelaleler diyarı için çok düşük maliyetle yapılacak çalışmalar ve tanıtımın ardından çok sayıda turist çekmesi bekleniyor.

        Örencik köyü sakinlerinden olan emekli öğretmen Hasan Filiz, çok az kişinin bildiği ardışık şelaleleri tanıtmak için çaba gösterdiklerini fakat seslerinin yetkililere ve yeterince uzağa ulaşamadığını dile getirdi.

        Şelalelere vatandaşların gelip görmelerini isteyen Emekli Öğretmen Filiz, "Şelalelerin bulunduğu yer Çorum merkeze çok uzak bir yer değil. Hemşerilerimizin buralara gelip görmelerini ve şehrin beton yığınları arasında, şehrin trafiğinden ve şehrin çevresel kirliliğinin verdiği yorgunluğun verdiği stresten arınmaları için bu doğal güzellik çok iyi gelecektir" dedi.

        Ardışık şelalelerin keşfedilmeyi beklediğini söyleyen Örencik Köyü ihtiyar heyeti üyesi Serdar Uysal, şelalelerin kaynağının bulunduğu bölgede ve çevresinde hiçbir yerleşim yeri olmadığını, şelalelerin suyunun içilebilir nitelikte olduğunu belirtti.

        Ardışık şelalelerinin Örencik köyü arazileri içinde Karadağ'ın batı yönündeki eteklerinde yer aldığını belirten Serdar Uysal, "Şalaleleri köyümüzden bile birçok kişi bilmiyor. Şelalelerin bulunduğu bölge gerçekten el değmemiş, bakir bir saha. Üst kısmında ve çevresinde hiç yerleşim yeri bulunmamaktadır. Su, kaynağından çıktığı gibi tertemiz ve berrak bir şekilde içilebilir niteliktedir. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile gerçekten doğa aşığı, doğayı seven insanlarımızın gezebileceği, görülmesi gereken güzel bir yer. Ayrıca şelalelerin bulunduğu bölgede çok eski olan tarihi Simali kalesi surları ve kaya mezarları, 48 basamaklı tarihi bir dehlizin yer aldığı tarihi yapılar bulunmaktadır. Sahip çıkılmadığı takdirde bu tarihi doku defineciler tarafından günden güne yok edilmek için tahribata uğratılmakta. Yetkili mercilerin bu yok oluşa dur demesini, tedbirler almalarını istiyoruz. Bölgede kaçak kazı yapanlara karşı biz bölge halkı olarak ne kadar mücadele edersek edelim, bizim gücümüz bir yere kadar yetiyor.

        Bölgedeki kayalıkların ev sahipliği yaptığı çeşitli yırtıcı kuşlar, su kuşları bulunmaktadır ve karakulak diye bilinen yabani kedi bu bölgede görülmektedir. Doğayla iç içe olmak isteyen herkesi bu güzellikleri görmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.

        (İK-BÖ)

        18.06.2016 15:19:13 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çorum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çorum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çorum İlçeleri
        Tüm Çorum Haberleri
         Çorum

        Çorum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa