Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YOZGAT'IN NÜFUSU SON 10 YILDA 72 BİN 687 AZALDI

        ÖMER ERTUĞRUL

        YOZGAT (İHA) - Adrese dayalı nüfus sayım sistemine göre 2014 yılında 432 bin 560 olan Yozgat'ın nüfusu 2015 yılı sonu itibariyle 13 bin 120 eksilerek 419 bin 440'a düştü.

        2015 yılında en çok göç veren il olan Yozgat'ta nüfus artış oranı binde eksi 30 olarak gerçekleşti. Adrese dayalı nüfus sayım sisteminin ilk yapıldığı 2007 yılında 492 bin 120 olan Yozgat'ın nüfusu her geçen yıl ortalama 10 bin azalarak 2015 yılı sonu itibariyle 419 in 440 geriledi. 2007 yılından bugüne kadar Yozgat Merkez ilçenin nüfusuna yakın 72 bin 687 kişi memleketini terk etti. Son on yıl içerisinde en çok göçü 13 bin 120 kişi ile 2015 yılında verirken, 2012 yılında da 12 bin 408 kişi göç ermişti.

        Göçün en büyük sebebinin işsizlik olduğunu ifade eden vatandaşlarda Cihan Ulutaş, istihdama dönük yatırımın olmayışı, özel sektörün, teşvik yasalarından dolayı Yozgat'ı tercih etmemesinden dolayı iş bulamayan vatandaşların mecburen göç ettiğini söyledi.

        Yozgat TSO Başkanı Metin Özışık, Yozgat'ta her yıl ortalama 10 bin göç yaşandığını belirterek, "Göçün durdurabilmesi için istihdamın artması gerekmektedir. Son yıllarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteği ile projeler üretilmekte yeni yatırımlar yapılmaktadır. İnşallah bu yatırımlar göçü durduracaktır" dedi.

        Göçün durdurulması için yatırım gerektiğine değinen Özışık, "Özellikle devlet teşvikleri özel sektör yatırımlarını artırmaktadır. Bu sebeple Yozgat'a özgü teşvik çıkarılması gerekir. Yozgat en avantajlı teşvik bölgesinde olması gerekiyor. Bunun yanında özellikle tarım ve havancılık sanayisine özel teşşeviklerin çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

        Bozok Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kara'da, yaşanan göçler sebebiyle Ankara'daki Yozgat'ın, Viyana'daki Yozgat'ın büyüdüğünü ve bununla da gurur duyulduğunu belirterek, "Yozgat'taki Yozgat'ı küçülttük sıkıntı olacağını hiç düşünmedik. Bundan sonrada İstanbul ve Kayseri'deki Yozgat'ı büyütürsek eğer göç sorunu diye bir sorun kalmayacak. Çünkü göç verecek insanımız kalmayacak" dedi.

        Yozgat'ın 2015 yılında 13 bin 120 göç verdiğini ifade eden Kara, "Her sene düzenli olarak 10 bin kişi göçüyor. Nüfus olarak ilimiz büyük bir şekilde eriyor. Üniversitede göç araştırma merkezinin acilen kurulmasını tavsiye ediyorum. Bu göçün sebepleri bilimsel olarak irdelenmelidir. İlimizde hızlı trenin neye yaradığını henüz bizler bile tam olarak kavramamışken, hızlı tren etki analizi yapılarak girişimcilerin buraya gelmesi noktasında cazip hale getirmemiz lazım.Sorgun, Yerköy, Şefaatli ve Boğazlıyan gibi ilçelerin kendi dinamiklerini bir an önce harekete geçirerek artık buradaki nüfusumuzun il dışına veya başka yerlere gitmesini engelleyeceğine inanıyorum" diye konuştu.

        (ÖE-AÖ-Y)

        29.01.2016 15:37:19 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Yozgat İlçeleri
        Tüm Yozgat Haberleri
         Yozgat

        Yozgat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa