Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        6 DERNEK ENGELLİLER İÇİN BİR ARAYA GELDİ

        - ARTI ÖZEL EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ BAŞKANI DİDEM SÜRENLER:

        - "ÇOCUKLARIMIZIN, EĞİTİM, İSTİHDAM VE SOSYAL YAŞAMA OLANAKLARINA ZORLANMADAN KAVUŞABİLECEĞİ BİR ŞEHİRDE YAŞAMA HAYALLERİNİ SAHİPLENMELİYİZ"

        ADANA (İHA) - Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, "Çocuklarımızın, eğitim, istihdam ve sosyal yaşama olanaklarına zorlanmadan kavuşabileceği bir şehirde yaşama hayallerini sahiplenmeliyiz" dedi.

        Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına, Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, Engelli Bireylere İş ve Meslek Edindirme Derneği'ni temsilen Sabiha Derici, Umut Dayanışma Engelliler Derneği Başkanı Sevim Eyrisakal, Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınları Genel Sekreteri Dilek Kıraç, İş Kadınları Derneği'ni temsilen Ayfer Köni ve Seyhan Soroptimist Kulübünü temsilen Esin Parlak katıldı.

        Burada konuşan Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Sürenler, engel ve engelliliğin çok tartışılan, ancak bir türlü çözüme yaklaşılamayan konuların başında olduğunu kaydederek, "Engellilerin haklarına ilişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi 13 Aralık 2006 tarihinde imzalanmıştır. Bu sözleşmeyle, engelli insanların temel özgürlüklerden ve bütün insan haklarından tam ve eşit bir şekilde faydalanmasını teşvik etmek, sağlamak, korumak ve insan olmaktan ileri gelen haysiyetlerine yönelik saygıyı arttırmak amaçlanmaktadır. Sözleşme dünya çapında engelliliğe yönelik anlayışta, verilen tepkilerde büyük bir değişimi ifade eden devrim niteliğinde bir karardır. Engellilik önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir kaygı konusu haline gelecektir. Çünkü yaygınlığı artmaktadır. Nüfusların yaşlanması, yaşlı insanların engelli hale gelme riskinin daha yüksek olması ile birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve akıl sağlığı bozuklukları gibi kronik sağlık sorunlarının küresel olarak artış göstermesi; engelliliğin artma nedenleri olacaktır. Engeli olmayan insanlara kıyasla engelli insanlar daha kötü sağlık durumuna, daha düşük eğitim başarısı ve iktisadi katılıma, daha yüksek yoksulluk oranlarına sahiptir" ifadesini kullandı.

        3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün 23 yıldır kutlandığını hatırlatan Sürenler, "Engellilerin toplumsal hayata katılımlarıyla sahip oldukları büyük potansiyeli ortaya çıkarmak için koşmak yerine kaplumbağa hızıyla gidilen 23 koca yıl. Sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim, ve istihdama erişimleri reddedilen ve başarılı olmaları için hiç bir zaman şans tanınmayan milyonlarca engelliyi dünya genelindeki hükümetler ve yöneticiler artık görmezden gelemezler. Artık küresel ulusal ve yerel düzeylerde eyleme geçilmesi gerekmektedir. Engelli Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden birisi olan Türkiye'de 5378sayılı 'özürlüler yasası' 2005 yılında kabul edilmiş. Yasa gereği ülkede ki tüm kamu ve özel kurumlara her anlamda erişilebilirliğin sağlanması için 7 yıllık süre verilmiş olsa 2012 yılındaki genelge ile erişilebilirlik hükmünün uygulanması 2015 yılı Temmuz ayına kalmıştır" dedi.

        Sürenler, çocukların eğitim, istihdam ve sosyal yaşama olanaklarına zorlanmadan kavuşabileceği bir şehirde yaşama hayallerinin sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, "Çocuklarımız engelleriyle dünyaya geldikleri andan itibaren yan yana yürüyeceğimiz, her alanda destekleneceğimiz, geliştiren ve kucaklayan danışma evi hayalini kurmalıyız. Çocuklarımızın yeteneklerine göre faaliyet gösterecekleri, keyifli hobiler edinecekleri, kültür ve sanatla iç içe, 'Biz Gittikten Sonra Çocuğum Ne Olacak?' diye düşünmeyeceğimiz tam donanımlı yaşam evleri hayalini kurmalıyız. Bu hayaller doğrultusunda, bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, hepimizin yol haritalarını tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

        (ERN-Y)

        02.12.2015 15:49:09 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adana İlçeleri
        Tüm Adana Haberleri
         Adana

        Adana

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa