Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADİLCEVAZ CEVİZİ KORUMA ALTINA ALINACAK

        ÖZCAN BEŞKARDEŞ

        BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Adilcevaz Kaymakamlığı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan "Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek Gen Bahçesinde Koruma Altına Alınması Projesi" Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğünce kabul edildi.

        Proje kapsamında Adilcevaz'da yetişen ve üstün özelliklere sahip, geç yapraklanan ceviz tiplerinin aşı ile çoğaltılarak gen bahçesinde muhafaza altına alınması ile gen kaynakları koruma altına alınmış olacak. Kurulan bahçe bölge ceviz gen bahçesi olması nedeniyle araştırma kuruluşları ve üniversiteler tarafından ileriki yıllarda ceviz konusunda yapılacak olan ıslah çalışmalarında ve üreticiler için ise örnek bir demonstrasyon bahçesi olarak kullanılacak.

        Adilcevaz Kaymakamlığı ve Yüzüncü Yıl üniversitesi tarafından "Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek Gen Bahçesinde Koruma Altına Alınması" isimli proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenerek, Adilcevaz'da ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde ceviz bahçeleri tesis edilecek. Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek, soğuğa ve dona dayanıklı Adilcevaz cevizlerini bölgeye ve ülkenin her tarafında yaygınlaştırılması için çalışma başlattıklarını ifade ederek, "Adilcevaz ilçemiz ceviziyle meşhur olduğu halde bugüne dek cevizle ilgili hiçbir proje yapılmamıştı. İlçedeki görevime başladığım günlerde Adilcevaz cevizinin markalaştırılması amacıyla çeşitli araştırma ve geliştirme projeleri üretmeye karar verdik. Bu kapsamda ilk olarak 120 bin TL maliyetli ve Bitlis Valiliğince desteklenen 'Adilcevaz İlçesinde Örtü Altı Aşılı Köklü Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Projesi'ni hayata geçirdik. Akabinde cevizin dünyaya üretilip satıldığı yer olan Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek ceviz üretimini, pazarlanmasını ve dünyaya tanıtılmasını yerinde inceledik. Daha sonra Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 77 bin 893 TL maliyetli 'Adilcevaz İlçesi Aşılı Ceviz Fidanı Ve Gen Bahçesi Projesi'ni uygulamaya koyduk. Son olarak da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğünce açılan proje desteklerinden yararlanmak amacıyla 'Adilcevaz Yöresinde Soğuğa ve Dona Dayanım Gösteren Üstün Nitelikli Ceviz Gen Kaynaklarının Belirlenerek Gen Bahçesinde Koruma Altına Alınması' adıyla yeni bir proje geliştirdik. Bu şekilde amacımız bu projeler sonunda Adilcevaz cevizini marka haline getirmek ve Adilcevaz cevizini tescil ettirmektir. Bu şekilde yerli bir marka oluşturarak Adilcevaz cevizinden halkımızın daha iyi kazanç elde etmesini hedefliyoruz" dedi.

        (MSA-Y)

        02.12.2015 15:28:03 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Bitlis İlçeleri
        Tüm Bitlis Haberleri
         Bitlis

        Bitlis

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa