Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞKAN ÖZGÖKÇE'DEN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

        VAN (İHA) - Van'ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

        Her bireyin bir engelli adayı olduğunu belirten Başkan Özgökçe, sorumluluk sahibi yerel bir yönetici oluşunun yanı sıra bir insan olarak kendilerine düşen en önemli görevin engellilerin önüne çıkan engelleri ortadan kaldırmak ve bu insanları topluma kazandırmak olduğunu ifade etti. Engellilerin çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları, onların topluma kazandırılmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirilmelerinin önemli hedeflerinden biri olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, "Engellilerimizin geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıyız" dedi.

        Engellilere sağlanacak bir imkanın lütuf değil, insanlık görevleri olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, toplum olarak elbirliği sağlandığı takdirde aşılmayacak hiçbir engelin olmadığını vurguladı. Başkan Özgökçe, "Her türlü engel aşılır. Yeter ki insanların gönlünde ve beyinlerindeki engeller aşılsın. Biz Tuşba Belediyesi olarak engelli dostu bir belediyeyiz. Engelli dernekleri arasında hiçbir ayırım yapmadan tüm yöneticiler ile birlikte hareket ediyoruz. Hiçbir dernek ve engel grubu ayrımı yapmadan bize uzanan eli tutma sorumluluğunu hissediyoruz" diye konuştu.

        Engellilerin, sosyal hukuk devleti anlayışı ile sorunlarını göz önüne alarak, tüketen değil, üreten ve bağımsız bireyler haline getirilmesinin en büyük amaçları olduğunu kaydeden Başkan Özgökçe, bu anlamda devlet tarafından engellilere pozitif ayrımcılık yapılarak, engelli istihdamında ciddi artışlar sağlandığını kaydetti. Başkan Özgökçe, Avrupa İstatistik Ofisi'ne göre engelsiz-engelli istihdamı arasındaki uçurum Türkiye'de daha düşük olduğunu söyledi. Başkan Özgökçe, "Yani engelliler, engelsizlere göre Türkiye'de yüzde 9.9 daha az istihdam ediliyor. AB genelinde engelliler, engelsizlere göre yüzde 19.6 oranında daha az istihdam ediliyor. Örneğin Macaristan'da uçurum çok büyük. Engelsizler yüzde 61, engelliler 23.7 istihdam ediliyor. Hollanda'da da uçurum Macaristan ile aynı ölçüde yüksek çıktı. Doğu Avrupa ülkelerinde engelliler yeterince istihdam edilemiyor. Engellilerinin yüzde 41.1'ini istihdam eden Türkiye, bu alanda engellilerinin yüzde 29.8'ini istihdam eden İrlanda, yüzde 40.7 istidam eden Belçika, yüzde 30.7 istidam eden Bulgaristan ile Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hırvatistan, Litvanya, Macaristan'da iyi durumdadır. Türkiye'de engelsizlerin istihdam oranı ise yüzde 51 civarındadır" şeklinde konuştu.

        Tuşba Belediyesi olarak engellilere yönelik hayata geçirdikleri proje ve hizmetlerle üzerilerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını da belirten Başkan Özgökçe, engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almanın insanlık görevleri olduğu anlattı. Başkan Özgökçe, "Sosyal devletin amaçlarından birisi, engellilerin eğitim, sağlık, spor, kültür, istihdam ve rehabilitasyon gibi yaşamsal hizmetlerden yararlanmaları, temel haklarını etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır. Engellilerimizin hayata engelsiz bir şekilde katılımlarının sağlanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için toplum olarak, birey olarak, kurum ve kuruluşlar olarak hepimize ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Belediyemiz her zaman engelli bireylere engelsiz bir yaşam sağlamak için hizmet üretmeyi kendisine görev edinmiştir. Belediye olarak bu insanlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak, çözüme ulaşılabilmelerini sağlayacak tüm hizmetleri sunmaya çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı bir insanlık görevi olarak görüyor ve bu haftanın engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda hassasiyetin ve bilincin artması temennisiyle Engelliler Haftası'nı tebrik ediyor, yaşam sevinci dolu günler diliyorum" ifadelerini kullandı.

        (MSA-Y)

        02.12.2015 12:49:03 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Van İlçeleri
        Tüm Van Haberleri
         Van

        Van

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa