Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

        KOCAELİ (İHA) - Kocaelili mantar üreticisi Hacı Balcı da, gelişigüzel mantar toplanmaması için vatandaşları uyardı.

        Türkiye'nin ilk mantar yetiştiricilerinden olan Hacı Balcı, Başiskele'de uzun yıllardır mantar üretimi yapıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Tarımsal ve Kırsal Alanlar Şube Müdürlüğü'nden teknik destek alan Balcı, doğadan toplanan mantarların zehirli olup olmadığını anlamanın çok zor olduğunu dile getiriyor. Zehirli ve zehirsiz mantarların birbirine çok benzerlik gösterebildiğini ifade eden Balcı, vatandaşların kültür mantarlarını ve sertifikalı mantarları yemelerini tavsiye ediyor.

        Bu mevsimde mantar zehirlenmeleri artıyor. Organ yetmezliğine hatta ölümlere kadar yol açabilen mantarın neden olduğu zehirlenmelerle ilgili Türkiye'nin ilk mantar yetiştiricilerinden Hacı Balcı, önemli açıklamalarda bulundu. Pazarcılık yaparken yaşadığı bir olay sonucu mantar yetiştiriciliğine başladığını kaydeden 60 yaşındaki Balcı, "Lahana satarken, yanımda köyde topladığı mantarları satan bir teyzenin benden daha fazla para kazandığını görünce bu işe girdim. Sürekli bu konuda bilgi sahibi kişilerle iletişime geçip, yazılar okudum. Şimdi Türkiye'nin dört bir tarafına mantar üretiyorum. Türkiye'nin ilk mantar üreticilerinden birisi olarak, bana doğada topladığı mantarların zehirli olup olmadığını soranlara asla kesin bir cevap veremiyorum" dedi.

        Mantar konusunda uzman kişilerde bile mantarları ayırt etme noktasında ufakta olsa risk bulunduğunu belirten Balcı, "Vatandaşlarımız doğada mantar toplama konusunda ne kadar bilgili olsa da çok dikkatli olmalı. Zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzer. Her zamanki toplanılan yerden alınan mantarlar da zehirli çıkabilir. Bu nedenle hiçbir zaman doğadan toplanan mantarın rahatlıkla yenildiğini söyleyemem" ifadelerini kullandı.

        (GY)

        02.12.2015 11:11:19 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kocaeli İlçeleri
        Tüm Kocaeli Haberleri
         Kocaeli

        Kocaeli

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa